Beeld: melkkoeien

De BZV sluit hierbij aan op de ontwikkelingen in de markt om de veehouderij te verduurzamen.

Melkveehouders

Het is een sterke maatschappelijke wens om koeien meer in te wei te laten grazen. De markt speelt steeds meer in op de wens van consumenten door weidemelk te produceren. Melkveehouders in Brabant die weidegang toepassen, krijgen dan ook extra punten in de BZV.

Varkenshouders

De verduurzaming in de varkenssector krijgt ook een extra stimulans. Het certificaat ' Varken van Morgen' is opgenomen in de BZV. Dit certificaat is een direct resultaat van het Verbond van Den Bosch om afspraken te maken in de keten voor verduurzaming. Varkenshouders die dit certificaat toepassen, krijgen een betere prijs voor hun vlees omdat zij aantoonbaar investeren in de diergezondheid, dierenwelzijn, het milieu en duurzaamheid. Met dit certificaat krijgt een ondernemer makkelijker een vergunning.

Zorgvuldig

De BZV is een instrument dat stuurt en stimuleert dat een veehouderij die uitbreidt, zorgvuldig is en daarmee goed past in haar omgeving. De BZV is gebaseerd op de denklijn dat ontwikkelruimte verdiend moet worden, maar niet onbegrensd is. Het is een objectieve maat voor zorgvuldigheid. De veehouders hebben de keuzevrijheid om hun pakket van verbeteringen zelf samen te stellen. De provincie heeft de BZV samen met de partners in het Brabantberaad opgesteld. De BZV is een uitwerking van de regels van de Verordening ruimte 2014 die medio maart 2014 in werking trad.

Met de BZV krijgt een veehouder inzicht in de gezondheid van mens en dier, dierenwelzijn en de effecten op de omgeving. Uitgangspunt voor de BZV zijn de onafhankelijk erkende certificaten die veel bedrijven hebben. Daarnaast zijn de gegevens over de fysieke inrichting van het bedrijf van belang.

Zie ook

Links naar (1)

Open Links Sluit Links

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+2=?

Reactiespelregels

  • velden die zijn voorzien van een * zijn verplicht;
  • Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn;
  • Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.