De betrokken deelnemers aan de Hollandse Waterlinie

De ondertekening is een belangrijke stap op weg naar de UNESCO Werelderfgoedstatus van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) als uitbreiding van het sinds 1996 bestaande WerelderfgoedStelling van Amsterdam (SvA).

Symbolische overhandiging

Op 20 april is de steunbetuiging aangeboden aan de Liniecommissie. Deze Liniecommissie is het hoogste bestuurlijk orgaan in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Zij bestaat uit de vier gedeputeerden van de provincies Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant.

Josan Meijers, voorzitter van de Liniecommissie: “Nederlanders gebruikten water lang geleden vaak als militaire verdediging. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is daar een voorbeeld van. Forten, kazematten en open schootsvelden boden samen met de rivieren bescherming tegen de vijand. Een onderdeel van onze geschiedenis dat niet verloren mag gaan, maar dat we willen doorgeven aan volgende generaties. Een nominatie voor UNESCO’s Werelderfgoed zou ons daarbij  helpen.”

Steunbetuigen

Gedeputeerde Henri Swinkels (Noord-Brabant): "Erfgoed staat niet op zichzelf, maar vormt een belangrijk onderdeel van de samenleving. Binnen de verhaallijn ‘Bevochten Brabant’ is de Nieuwe Hollandse Waterlinie een belangrijk onderdeel. Mooi dat we met alle partners samen deze volgende stap gezamenlijk ondersteunen.”

Ook verschillende andere betrokkenen hebben inmiddels de steunbetuiging ondertekend. Op de website staat een overzicht van alle steunbetuigingen die de Liniecommissie al heeft mogen ontvangen en staat ook hoe u zelf steun kunt betuigen voor de nominatie.

UNESCO en de Werelderfgoed-status

Het is een spannend jaar in het proces naar de Werelderfgoed-status voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In januari 2018 biedt de minister van OCW namens de regering het dossier aan bij UNESCO in Parijs. UNESCO toetst dan of de Nieuwe Hollandse Waterlinie de Werelderfgoed-status vanaf 2019 mag dragen als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam.

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Tweede letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • velden die zijn voorzien van een * zijn verplicht;
  • Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn;
  • Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.