uithakken van het ijs

Wethouder Matthie van Merwerode van de gemeente Uden en gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie voerden de openingshandeling uit. Met hamer en beitel ‘bevrijdden' zij op deze koude winterdag het naambordje van de rotonde uit een ijsblok.

Het kruispunt Oude Dijk/Nieuwe Dijk/N264 bij Odiliapeel was jarenlang een relatief gevaarlijk kruispunt. Er vonden regelmatig ongevallen plaats. Bewoners van Odiliapeel hebben lang gestreden voor het verwezenlijken van deze rotonde. Zo wilden zij de veiligheid vergroten en de doorstroming bevorderen. Het is mede aan oud-gedeputeerde Van Heugten te danken dat de situatie definitief gewijzigd is. De rotonde, nu omgedoopt tot 'Peelpoort', is op 12 november 2017 opengesteld voor het verkeer.

Breed gedragen

De nieuwe rotonde is gefinancierd door de provincie en de gemeente Uden en gerealiseerd door aannemer Van Gelder. De dorpsraad van Odiliapeel is nauw betrokken bij de bestuurlijke voorfase en bij de realisatie van de rotonde. Verder heeft onder andere afstemming plaatsgevonden met Defensie (vanwege de nabijgelegen vliegbasis Volkel) en de Dassenwerkgroep. Maar ook Tuincentrum de Zwaan en Loon- en Transportbedrijf Toonen hebben tijdens de uitvoering medewerking verleend. Deze partijen waren ook uitgenodigd bij de feestelijke opening op 8 januari.

Bijzonderheden

  • Naast het werk aan de rotonde is ook de kruising Rouwstraat/Oude Dijk aangepast. Voorzieningen voor de fietsers zijn veiliger gemaakt.
  • Er is een speciale faunatunnel onder de weg aangelegd, waardoor dieren (waaronder de das) ongehinderd tussen vliegbasis Volkel en Odiliapeel kunnen foerageren. De werkzaamheden vonden bovendien plaats buiten de kraamperiode van de das.
  • De oude N264 komt deels terug in de nieuwe rotonde. Aannemer Van Gelder heeft beton toegepast in de nieuwe rotonde dat minstens 30% hergebruikt materiaal bevat. Zo worden er materialen bespaard die anders uit de natuur moeten worden gehaald.

 

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Tweede letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • velden die zijn voorzien van een * zijn verplicht;
  • Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn;
  • Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.