Natura 2000-gebieden
De biologische diversiteit in Europa staat al jaren onder druk. Plantensoorten verdwijnen en de natuurlijke leefomgeving van dieren wordt bedreigd. Om de diversiteit van de natuur in stand te houden, heeft de Europese Unie in een Vogel- en Habitatrichtlijn (VHR) vermeld welke planten en dieren, en hiermee hun natuurlijke leefgebieden, beschermd moeten worden door lidstaten van de Europese Unie.
Downloads
In sommige gevallen worden hiervoor speciale beschermingszones aangewezen. Deze beschermingszones heten Natura 2000. Alle Natura 2000-gebieden zorgen uiteindelijk voor een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden.
De provincie Noord-Brabant heeft 21 natura 2000-gebieden (pdf, 911 kB). Voor 15 van deze beschermde natuurgebieden stelt de provincie beheerplannen op. Voor de overige gebieden zijn het Rijk of aangrenzende provincies verantwoordelijk. In deze beheerplannen staan afspraken die bijdragen aan de gunstige staat van instandhouding van deze natuurgebieden. Met nieuwe kennis en informatie uit de natuurdoelanalyses maakt de provincie de komende jaren deze beheerplannen weer actueel. Het Landelijk Programma Natuur (LPN) maakt het vervolgens financieel mogelijk om over een periode van 2021 t/m 2030 maatregelen te nemen ten behoeve van het systeemherstel in de Nederlandse Natura 2000-gebieden.
Het Landelijk Programma Natuur (LPN) wordt gefinancierd door de Europese Unie-NextGenerationEU.
Artikelen over dit onderwerp
Het gebied ligt tussen Eindhoven, Luyksgestel, het Belgische Achel en Soerendonk.
Bestanden
Beheerplannen Natura 2000-gebieden
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.
Direct naar
Groenblauwe gebiedsgerichte aanpak
In en rondom diverse Natura 2000-gebieden past de provincie samen met betrokkenen een groenblauwe gebiedsgerichte aanpak toe. Zij werken in deze gebieden samen aan sterkere natuur, voldoende water van betere kwaliteit, een goede bodem en een duurzame toekomst voor de landbouw.