Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof 2.0 (BOS)
Met de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof 2.0 wil de provincie de vele natuur die Brabant rijk is herstellen en blijvend beschermen en verbeteren. Deze aanpak vermindert de uitstoot en neerslag van stikstof. We zetten hiermee een belangrijke stap om vergunningverlening voor economische en maatschappelijke ontwikkelingen weer mogelijk te maken. Dit doen we zodat er weer gebouwd of uitgebreid mag worden, en we ook ons wegennetwerk up-to-date maken.
Downloads
De provincie richt zich daarbij op zaken waarop zij invloed op heeft: het fors terugdringen van de stikstofuitstoot in de belangrijke sectoren industrie, veehouderij en verkeer in Brabant. Alle sectoren dragen hieraan evenredig bij. De uitvoering van de maatregelen gaat waar nodig in overleg met het Rijk, gemeenten, waterschappen, agrariërs, bedrijven en natuurorganisaties.
Provinciebrede maatregelen
Er zijn maatregelen die in de hele provincie gelden. Voorbeelden hiervan zijn strengere eisen voor ammoniakuitstoot uit stallen en de toepassing van vernieuwde technieken voor mestverwerking. Agrariërs worden ondersteund bij hun overstap naar milieuvriendelijke landbouwmethoden.
Aanpak per natuurgebied
Daarnaast worden maatregelen ontwikkeld die speciaal gericht zijn op kwetsbare natuur in de beschermde Natura 2000-gebieden. Het verminderen van stikstof wordt afgestemd op bijzondere kenmerken van elk gebied. Denk bijvoorbeeld aan het beperken van landbouwactiviteiten in de directe omgeving.
De provincie houdt goed in de gaten of de maatregelen het beoogde resultaat opleveren. Er wordt regelmatig gemeten hoeveel stikstof wordt uitgestoten en neerslaat. Met een speciaal systeem worden deze gegevens verzameld en geanalyseerd. Hierdoor kan als het nodig is goed worden bijgestuurd om de doelen om stikstof te verminderen te bereiken.
Bestanden
Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS) 2.0 2024-2027
Visuele samenvatting Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof 2.0 (BOS)
Vragen?
Wij helpen u graag verder!
Ondersteuningsloket Stikstof
Het ondersteuningsloket is er voor iedereen die (in)direct met stikstof te maken krijgt: inwoners van de provincie Noord-Brabant, (agrarische) ondernemers, adviseurs, ambtenaren, projectontwikkelaars of bijvoorbeeld belangenorganisaties.