Perspectiefnota 2026


In de perspectiefnota 2026 richten wij onze blik naar de (nabije) toekomst. We kijken naar wat we zelf te doen hebben om Brabant stap voor stap mooier te maken en naar wat daarbij op ons afkomt. Zodat we op tijd klaar staan om kansen te benutten en te anticiperen op mogelijke knelpunten.

De perspectiefnota 2026 staat in het teken van doen. In het bestuursakkoord ‘Samen maken we Brabant’ hebben we onze ambities helder neergezet. Die hebben we vertaald naar concrete uitvoeringsagenda’s. Nu is het tijd om door te pakken.

Bekijk de perspectiefnota voor 2026 (pdf, 8.6 MB)

Brabant open houden voor groei en ontwikkeling

Dit is een taak die we niet lichtvaardig opvatten. De noodzaak ertoe is dan ook groot. We kunnen ons namelijk geen stilstand veroorloven.

In hoofdstuk 2 van deze perspectiefnota richten we allereerst de blik naar buiten toe. Hoe staat Brabant ervoor, wat gebeurt er in Den Haag en Brussel en welke andere majeure ontwikkelingen signaleren we? Ofwel, in welke context moeten we Brabant open houden voor groei en ontwikkeling.

Zicht op een steeds mooier Brabant

Deze bestuursperiode staat in het teken van uitvoeren. Door projecten te realiseren en onze provinciale taken uit te voeren. Daarvoor doen we onze uiterste best, samen met onze partners. Wij geloven dat juist met creativiteit, innovatie en doortastendheid in Brabant veel mogelijk is.

In hoofdstuk 3 blikken we vooral vooruit op de majeure ontwikkelingen – en soms ook meer specifieke aandachtspunten – die spelen in de diverse beleidsvelden en die relevant zijn voor de realisatie van onze plannen.

Financieel meerjarenperspectief

Onze financiële huishouding is op dit moment op orde. Dat is belangrijk, maar vooral ook iets wat we zo willen houden. Voor de langere termijn zijn er namelijk verschillende onzekerheden. Het Rijk bezuinigt, het nieuwe verdeelmodel Provinciefonds komt eraan, beheer- en uitvoeringskosten stijgen en we weten niet precies hoe rendementen op ons vermogen zich gaan ontwikkelen. Kortom, alle redenen om zorgvuldig om te springen
met onze middelen en een verantwoorde buffer aan te houden.

In hoofdstuk 4 gaan we allereerst in op de huidige financiële stand van zaken en welke financiële ontwikkelingen we voor ons zien. Daarna volgt een voorstel voor het structureel financieren van een aantal structurele taken. Vervolgens worden enkele knelpunten benoemd inclusief een dekkingsvoorstel en tot slot volgt het meerjarenperspectief.


Bestanden

Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.