Verbondenheid op Inspiratiedag voor Klimaatburgemeesters
Klimaatweek: op 6 november organiseerde de Provincie Noord-Brabant een inspiratiedag voor Klimaatburgemeesters. Buiten de groep klimaatburgemeesters, schoven er ook studenten, ondernemers en onderwijzers aan. De aanwezigen discussieerden over de uitdagingen en kansen voor klimaatbewuste acties in Brabant. De bijeenkomst leverde veel inspiratie en nieuwe ideeën op voor een duurzamer Brabant.
Zaadjes planten voor de toekomst
Ludo Ansems, dagvoorzitter en tevens klimaatburgemeester van Breda, opende de dag. Gedeputeerde Bas Maes (Klimaat en Energie) deelde zijn visie op het klimaat en de energietransitie in Brabant: “We hebben mooie stappen gezet maar we hebben ook te maken met netcongestie en de uitbreidingen van defensie, die invloed hebben op de beschikbare ruimte in Brabant.” Om het belang van langetermijninvesteringen te onderstrepen, had Bas een zakje zaadjes meegenomen. Hij vergeleek deze met het zaad dat nu gepland moet worden om in de toekomst te kunnen oogsten. “Alles wat we nu invoeren, kunnen we in de toekomst oogsten,” benadrukte hij.
Voorafgaand aan de Inspiratiedag gaf gedeputeerde Bas Maes zijn visie op klimaatrechtvaardigheid en de klimaatambities van de provincie. Lees het gesprek met Bas Maes
Rode knoop
Avans-lector Godelieve Spaas inspireerde met een lezing over duurzame verandering. Haar item was een rode knoop als symbool voor de lange geschiedenis en verantwoordelijkheid van onze wereld. Godelieve gaf drie tips voor klimaatbewuste actie:
- Val uit je rol: doe eens iets buiten je functie, iets wat veel klimaatburgemeesters ook al doen. Dit helpt om nieuwe ideeën en perspectieven te ontdekken.
- Doe iets samen: samenwerking is de sleutel tot blijvende verandering.
- Blijf bij het probleem: geef niet op als iets moeilijk is. Doorzetten is vaak nodig om echt verschil te maken.
Benieuwd naar de hele lezing van Godelieve Spaas? Lees dan het artikel op de website van Avans Hogeschool
De Uitdaging
Tijdens de paneldiscussie met gedeputeerde Bas Maes (Klimaat en Energie), Bredase wethouder Peter Bakker (Klimaat en Energie), en Moerdijkse wethouder Bennie Blom (Duurzaamheid) komt naar voren hoe moeilijk de aanwezigen het vinden om echte verandering te bereiken.
De initiatiefneemster van Free Fashion vraagt zich af hoe provincie en gemeenten kunnen helpen om meer bewustwording te creëren over de vervuilende kledingindustrie. “Er is genoeg kleding voor de generaties na ons. Veel kleding wordt maar 7 keer gedragen.” Zo ontstond het initiatief Free Fashion, waarbij kleding wordt doorgegeven.
Bennie Blom heeft niet de oplossing om Free Fashion meteen te laten doorbreken, maar ziet wel een praktisch aanknopingspunt: “Ik heb ook armoede in mijn portefeuille; kledingbanken zouden hierbij kunnen helpen.” Gedeputeerde Maes voegt toe dat de provincie Free Fashion tijdens de klimaatweek een podium biedt, onder meer door vier kledingrekken te adopteren. “Ik wil juist dat de klimaatweek de muren van het provinciehuis doorbreekt.”
Wethouder Bakker ziet de rol van de overheid breder: “Als wethouder probeer ik de vraagstukken terug te brengen tot wat mensen zelf kunnen doen. Iedereen is klimaatburger. Ik wil voorkomen dat we niets doen omdat alles met elkaar te maken heeft en we alle problemen aan elkaar knopen. Want dan gebeurt er niets.” Of, zoals hij het informeler zegt: “Maak het breed en er gebeurt geen reet.”
Vast in het huidige systeem
Toch blijft er kritiek in de zaal. Een klimaatburgemeester roept: “We zitten nog steeds vast in het systeem, waarachter jullie je verschuilen. Ik mis het gevoel dat het echt om de toekomst gaat van de generaties na ons.” Spaas, inmiddels toehoorder, vult aan: “Ik herken dat. Als klimaatburgemeester ben je een beetje recalcitrant. Je hoopt dat het gevestigde systeem blij is met je inbreng. Dat is niet altijd zo. Zoek daarom steun bij elkaar en leer van elkaar.” Tegen het panel: “Kijk wat je kunt doen binnen jouw macht en houd rekening met de mensen tegenover je.”
Bereidheid om vooruitgang te boeken
Gedeputeerde Maes ziet dat bedrijven bereid zijn bij te dragen aan duurzaamheidsdoelen. “Als provincie liggen we nog steeds op koers om de doelen voor 2030 te halen, al zijn er sinds 2019 uitdagingen zoals netcongestie.”
Voor Maes staat vast dat klimaat en energie over de lange termijn gaan, iets wat voor politici soms lastig is door de vierjarige verkiezingscyclus. “Doordat we wat meer op afstand staan, kunnen we iets makkelijker vasthouden aan de lange termijn doelen.”
Jaap Korteweg over plantaardige alternatieven
Jaap Korteweg sloot de ochtend af met zijn verhaal over biologische landbouw en plantaardige alternatieven. Hij vertelde over zijn overstap van varkensboer naar vegetarische slager, gedreven door zijn overtuiging om diervriendelijker te leven. Met zijn project Nieuwe Vroenten wil hij een plantaardige toekomst mogelijk maken. “Met 60% van de huidige landbouwgrond in Brabant kunnen we in 2050 alle inwoners plantaardig voeden,” vertelt hij. Dit leidde tot een levendig gesprek over eetgewoonten en de toekomst van de voedingsindustrie.
Praktisch middagprogramma
Na een korte pauze trapten Else Hazeleger en Jolien Verrijt van Brabanders voor Natuur het middagprogramma af met een workshop over crowdfunding en campagne voeren. De klimaatburgemeesters kregen uitleg over het opzetten en doorlopen van een succesvolle crowdfundingcampagne en gingen hierover met elkaar in gesprek. Mooie voorbeelden van de meerwaarde van crowdfunding kwamen er voorbij. OM er in de eigen gemeente mee aan de slag te kunnen kregen alle aanwezigen een prachtige toolkit mee.
Ook was er ruimte om elkaar wat beter te leren kennen. Dit deden we in de vorm van speeddates. In 10 minuten vertelden ze elkaar over het item dat ze hadden meegebracht en wat zij in hun dagelijks leven doen om het klimaat te verbeteren.
Verbondenheid
De dag eindigde met veel positieve reacties en concrete ideeën voor duurzame stappen in Brabant. De bijeenkomst onderstreepte de waarde van samenwerking tussen alle betrokken partijen en liet zien dat Brabant klaarstaat voor een groene toekomst.
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.