De commissaris van de Koning, Wim van de Donk heeft met grote waardering vastgesteld dat alle gemeenten in de subregio’s in onderling overleg hard werken aan de Brabantse aanpak vluchtelingen.

Plannen van subregio’s
Het Platform Opvang Vluchtelingen, waar de veiligheidsregio’s, de provincie en het COA aan deelnemen, wil met de plannen van de subregio’s inzicht krijgen in de vraag of de taakstelling van het Rijk gehaald wordt en op welke termijn. Door de gestegen instroom en het beëindigen van tijdelijke opvang op een aantal locaties, ontstaat de komende maanden een tekort aan opvangcapaciteit van 7.200 plaatsen. In het totaal zijn er in 2016 in Noord-Brabant 14.000 plaatsen nodig. Dat is alleen haalbaar als de gemeenten en de provincie nauw samenwerken en iedereen meedoet. Daarom deed de commissaris van de Koning op 31 maart 2016 een dringende oproep aan alle Brabantse gemeenten om de noodopvang van vluchtelingen en de huisvesting van vergunninghouders in gezamenlijkheid op te pakken.

Taakstelling per gemeente
De Brabantse gemeenten hebben in maart naar rato van de bevolking een taakstelling gekregen voor de opvang van asielzoekers. Daarnaast heeft iedere gemeente een halfjaarlijkse taakstelling van het Rijk voor de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning (vergunninghouders). De gemeenten zijn ingedeeld in elf subregio’s, elk onder leiding van een coördinerend burgemeester. Afgesproken is dat iedere subregio medio mei een plan van aanpak indient. In de komende weken worden de plannen geanalyseerd en waar nodig met de subregio’s besproken. De regio’s en de gemeenten volgen intussen hun eigen proces om tot realisering van de locaties te komen, in nauwe samenwerking met het COA. De communicatie over de inhoud van de plannen en specifieke locaties verloopt via de gemeenten en het COA.

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+2=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.