Mediaspeler laden...

Studenten, ondernemers, ontwerpers en programmeurs kwamen naar Den Bosch om samen met vertegenwoordigers van provincie, gemeenten en uit de zorg vernieuwende oplossingen te bedenken. Binnen 24 uur, als in een snelkookpan. En dat leverde verrassende resultaten op.

Winnaar SpeakApp

Aan het eind van de dag ontvingen de 3 meest veelbelovende initiatieven een cheque als prijzengeld. De winnaar was de SpeakApp: een app waarmee eenzame mensen aan alledaagse activiteiten in de buurt mee kunnen doen zonder zichzelf of een ander te hoeven uitnodigen – want juist dat vinden ze lastig. Daarmee kan eenzaamheid verminderen.

Het fenomeen hackathon

In de ICT-wereld is de 'hackathon' (samenstelling van hacken en marathon) inmiddels al een bekend fenomeen. Gedeputeerde Henri Swinkels wilde wel eens zien of deze werkvorm ook geschikt is om te ontdekken hoe je 'Sociale Veerkracht' kunt inzetten voor maatschappelijke problemen als eenzaamheid, laaggeletterdheid en dementie.

Zo'n 60 vrijwilligers waren 2 dagen in de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in Den Bosch. Daar konden ze kiezen uit 4 maatschappelijke ‘uitdagingen’: hoe haal je eenzame mensen in Roosendaal uit hun sociaal isolement? Hoe creëren we een dementievriendelijke samenleving? Hoe kan de gemeente Tilburg haar inwoners gelukkig maken? En hoe gaan we laaggeletterdheid tegen? Bij al deze uitdagingen gaat het erom dat iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving. In het voormalige klooster Mariënburg analyseerden en combineerden de ‘hackers’ gegevens van onder andere de Brabantse GGD’en, het CBS, PON en de gemeenten.

De overige winnaars

Ook een van de prijswinnende ideeën: de virtuele gemeente Dementopia. Wie straks de website van deze gemeente bezoekt, vindt er allerlei inspirerende voorbeelden van hoe je er als organisatie, bedrijf of individu voor kunt zorgen dat mensen met dementie in de wijk kunnen blijven wonen en de dingen kunnen blijven doen die ze altijd deden.

Een andere prijswinnaar: het idee om met behulp van big data laaggeletterden op te sporen. Ruim 10% van de Brabantse beroepsbevolking heeft moeite met lezen en schrijven en kan daardoor op allerlei gebieden lastig meekomen. Een groot probleem is echter dat niet bekend is wie deze mensen zijn: ze schamen zich en houden hun probleem angstvallig verborgen.

De komende tijd gaan de provincie en de bedenkers van de uitdagingen samen onderzoeken hoe ze deze ideeën kunnen uitwerken.

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+2=?

Reactiespelregels

  • velden die zijn voorzien van een * zijn verplicht;
  • Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn;
  • Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.