Samen met de partners Sportservice Noord-Brabant, stichting MOED en het Energiefonds Brabant wil de provincie leren hoe zo veel mogelijk van de 5.100 sportverenigingen in Brabant energieneutraal kunnen worden. Sportclubs die interesse hebben in het duurzamer maken kunnen contact opnemen met Sportservice Noord-Brabant: ssnb.nl 

Energierekening

Sportverenigingen besteden 15 tot 20% van hun uitgaven aan hun energierekening. Het ontbreekt bij verenigingsbesturen vaak aan tijd, expertise of financiën om energie te besparen of duurzame energie op te wekken. Eerdere ervaringen leren echter dat er bij sportverenigingen wel degelijk veel mogelijkheden zijn om zuiniger om te gaan met energie en geld over te houden voor de vereniging.

Zo heeft Atletiekvereniging Thor uit Roosendaal met behulp van haar leden € 70.000,- geïnvesteerd in zonnepanelen, zonnecollectoren, een warmtewisselaar en led-verlichting. De vereniging is hierdoor bijna energieneutraal geworden. De investering is opgebracht door de leden via ledencertificaten waarop zij rente ontvangen.

Bewustmaken van duurzame energie

“Het is belangrijk dat het energiegebruik in Noord-Brabant stevig omlaag gaat,” aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings. “En bovendien gaat voor de verenigingen de energierekening omlaag. Ook hoop ik dat we met dit experiment heel veel leden van sportverenigingen bewust maken van de mogelijkheden van duurzame energie en dat zij ook thuis gaan kijken of ze hier iets mee kunnen.”

De ervaringen bij Thor en andere verenigingen die al in duurzame energie hebben geïnvesteerd, zijn niet één-op-één door te vertalen naar alle verenigingen. Het energiegebruik, de accommodatie, het eigendom van velden en gebouwen en de financiële mogelijkheden verschillen van vereniging tot vereniging. Het experiment met 50 verenigingen zal duidelijk maken hoe zo veel mogelijk sportverenigingen kunnen verduurzamen.

Pilot

De pilot vindt plaats in een beperkt aantal gemeenten. In overleg met de gemeenten zijn of worden de sportclubs benaderd. Aanmelden voor de pilot is dus niet nodig. Sportclubs die hun accommodatie willen verduurzamen kunnen altijd contact opnemen met  Sport Service Noord-Brabant.

Quick scan

Bij de 50 sportverenigingen zal een quick scan worden uitgevoerd die uitwijst waar de mogelijkheden liggen voor energiebesparing en duurzame energieopwekking. Vervolgens wordt geïnventariseerd welke mogelijkheden er zijn voor financiering. Het Energiefonds stelt een manier om grote maatregelen zoals led-verlichting en zonnepanelen te financieren voor meerdere accommodaties tegelijk. Dit is met name interessant bij sportaccommodaties die niet het geld hebben om enorme investeringen te doen. Daarnaast wordt gekeken naar alternatieve financieringsvormen zoals landelijke subsidies, borgstellingen bij banken en via leden/sponsoren.

Aanleiding voor het experiment is de motie van Provinciale Staten ‘Samen aan de bal voor een duurzaam, sportief Brabant’.

Reacties (10)

 1. Erwin van Geyn Stichting 't HUIS WARM
  Uden 10-02-2017 11:14 uur

  Graag zouden wij als Stichting in Uden meer en gerichte informatie willen ontvangen daar wij op dit moment in Uden OOK aan de slag met verduurzamen van Sportclubs in de gemeente.Wij hebben reeds een warm contact met de Gemeente Uden en zij dragen het initiatief een warm hart toe. Graag info...

 2. Webredactie@brabant.nl
  09-02-2017 10:46 uur

  Als uw sportclub interesse heeft in het duurzamer maken van de accommodatie, kan deze contact opnemen met Sport Service Noord-Brabant.

 3. Huub ter Beek
  's-Hertogenbosch 08-02-2017 14:46 uur

  tennisvereniging Bastion Baselaar meldt zich hierbij aan om mee te doen met dit project

 4. Jan Snelders | Stichting MOED
  Udenhout 08-02-2017 10:24 uur

  Geïnteresseerden kunnen zich melden bij: jsnelders@duurzaammoed.nl of b.ijpelaar@ssnb.nl

 5. Henk
  Beugen 08-02-2017 09:36 uur

  Kan mijn vereniging zich nog aanmelden, wat zijn de voorwaarden, wanneer gaat e.e.a. spelen?

 6. Cees van Hintum
  Bladel 08-02-2017 08:54 uur

  Tennisvereniging Bladel heeft hierin wel interesse en meldt zich hierbij aan. .

 7. Hans van Bokhoven
  Drunen 07-02-2017 18:56 uur

  Ook in de gemeente Heusden zijn er diverse sportclubs, verenigd in de coöperatie Energiek Heusden, die graag mee willen doen met dit project.

 8. Annemiek
  Eersel 07-02-2017 16:40 uur

  Graag hoort de gemeente Eersel of we hiervoor sportverenigingen kunnen nominei

 9. William de Bruijn
  Raamsdonksveer 07-02-2017 13:50 uur

  Tennisvereniging LTV Raamsdonksveer meldt zich graag aan.

 10. Hans van der Meijs
  Tilburg 07-02-2017 09:16 uur

  Is het (nog) mogelijk je vereniging aan te melden voor dit pilot project?

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: Tweede letter van het alfabet?

Reactiespelregels

 • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
 • velden voorzien van een * zijn verplicht;
 • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
 • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
 • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.