Leerlooierij KVL
De provincie werd in 2013 eigenaar van 6 rijksmonumenten en 3 hectare grond om het erfgoedcomplex en daarmee het verhaal van de gebouwen te behouden voor Brabant en er een nieuwe bestemming aan te geven. De ruim 50 hurende bedrijven in KVL zijn vandaag geïnformeerd over het voornemen tot verkoop van de provincie.

Met de aanschaf van het KVL-terrein besloot de provincie voor het eerst in eigen beheer een herbestemming van een erfgoedcomplex uit te voeren, in een periode waarin in de markt geen investeerders te vinden waren. Het was vanaf het moment van aankoop al de bedoeling om de gebouwen uiteindelijk, in goede staat en onder de juiste marktomstandigheden, over te dragen aan een nieuwe eigenaar. Met de verkoop kan de provincie de vrijkomende financiële middelen opnieuw inzetten voor investeringen in Brabants erfgoed.

Gelijktijdige verkoop

Het ontwikkelbedrijf van de provincie Noord-Brabant brengt 4 gebouwen in verkoop, namelijk

  1. het Hoofdgebouw
  2. het U-gebouw
  3. het Ketelhuis 
  4. de Brandweergarage

Het U-gebouw heeft als enige geen monumentale status en is daarom nog niet volledig gerestaureerd. De provincie wil de gebouwen gelijktijdig verkopen, zo mogelijk aan 1 nieuwe eigenaar. De komende periode vindt een selectie plaats van geïnteresseerde marktpartijen die de cultuurhistorische waarde van het KVL terrein erkennen. Voor de 2 andere gebouwen die de provincie in 2013 aankocht, het Leerlokaal en de Ververij/Looierij, zijn al andere toekomstige eigenaars gevonden.

Creatieve broedplaats

Het KVL-complex was ooit één van de grootste leerfabrieken van Europa en vertegenwoordigt een vroege, sociaaleconomische ontwikkeling: de opkomende leerindustrie tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het complex bestaat uit 7 gebouwen. Rondom de gebouwen ligt 11 hectare grond, waarvan de provincie 3 hectare bezit en de gemeente Oisterwijk gebruikt 8 hectare grond voor woningbouw. 

KVL is een broedplaats geworden voor ambachtelijke producten en creatieve bedrijfsconcepten. Er zijn ruim 50 bedrijven en instellingen actief, zoals Europees Keramisch Werkcentrum, Bakkerij Bij Robèrt, Kafé Van Leer, Koffiebranderij Rozema & van Schijndel, Danserswijk, House of Leisure en Visit Brabant.

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Tweede letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.