Scholieren in museum

Daarvoor is extra budget beschikbaar gesteld, zodat de provincie nu ruim 150.000 euro in het programma investeert. Museumschatjes is een project dat al 12 jaar loopt. Eerst voor 30.000 leerlingen per jaar, en vorig jaar is vanwege het succes de mogelijkheid geschapen voor 10.000 extra kinderen. Omdat deze inschrijving ook binnen twee dagen vol was, kunnen dit jaar 50.000 leerlingen gratis naar een Brabants museum naar keuze. Erfgoed Brabant voert het programma voor de provincie uit. Scholen ontvangen van Erfgoed Brabant lesmateriaal waarmee leerlingen kunnen nadenken over de waarde de dingen die in het museum liggen. In aansluiting daarop krijgen ze in het museum een programma aangeboden.

Basisscholen die meedoen hoeven geen entree te betalen voor het museum. Vervoer moet de school zelf regelen. Dat stuit nog wel eens op problemen, daarom is Erfgoed Brabant momenteel ook in gesprek met een provinciale vervoerder om te kijken of ze hun bestaande kortingsactie voor scholen kunnen koppelen aan Museumschatjes.

Voortgezet onderwijs

Dit jaar gaan voor het eerst ook leerlingen van het voortgezet onderwijs meedoen aan het project.

Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “In het bestuursakkoord staat dat we nieuwe doelgroepen naar het museum willen halen. Dit is daar een voorbeeld van. We beginnen met een stuk of vijf scholen, en we hopen dat we dat verder uit kunnen breiden. Het is voor leerlingen van alle leeftijden belangrijk dat ze in aanraking komen met cultuur, in de meest brede zin. En vaak gebeurt dat toch via school. Een museumbezoek leert ze niet alleen iets over cultuur, maar leert ze ook met andere ogen te kijken en je te verplaatsen in anderen. Dat is belangrijk om met anderen te kunnen samenleven en -werken."

Aanmelden

De inschrijving voor Museumschatjes via Erfgoed Brabant startte op maandag 15 mei via de website. Inschrijven kan totdat de teller op 50.000 staat. Voorgaande jaren was het project binnen enkele dagen vol.

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+2=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.