Met de garantstelling van de provincie is de relatief risicovolle startfase van een boring gedekt. De 1e boring vindt plaats in Tilburg in 2018. Onderzoek heeft aangetoond dat de bodem op ongeveer drie kilometer diepte daar geschikt is om warm grondwater uit op te pompen. Dit water is ongeveer 90 graden Celsius. Nadat een groot deel van de warmte uit het water gehaald is, wordt het weer terug in de bodem gepompt.

Veel onderzoek

Er is al veel onderzoek gedaan naar de bodem in Tilburg, maar de boring moeten uitwijzen of de doorlaatbaarheid van de grond ter plaatse voldoende is om het warme water te kunnen oppompen. Om het financiële risico van deze eerste boring af te dekken, is de garantstelling van de provincie nodig. Als er geen beroep op hoeft te worden gedaan, kan de garantstelling worden ingezet voor de startfase van het volgende aardwarmte-project. Naast Tilburg zijn Lieshout, Helmond, Asten en Deurne als locaties in beeld voor boringen voor aardwarmte. Bij elkaar moeten deze 5 projecten jaarlijks 1,5 Petajoule aan energie leveren wat overeenkomt met de warmte voor 35.000 woningen. Daarmee vormt aardwarmte een belangrijke pijler in de duurzame energieopwekking, naast wind- en zonne-energie.

Veilige aardwarmte

Aardwarmte is een veilige en duurzame manier van energieopwekking. Het onttrekt alleen warmte aan het diepe grondwater dat op een natuurlijke manier weer opgewarmd wordt vanuit de aarde. Al het grondwater dat opgepompt wordt, wordt ook weer teruggepompt. Het eerste aardwarmteproject in Nederland stamt uit 2007, inmiddels zijn er 14 gerealiseerd.

De inzet van de provincie, het Energiefonds Brabant, Hydreco en andere partijen komt voort uit de green deal die zij voor aardwarmte getekend hebben op 16 april 2016. De andere partijen zijn de ministeries van EZ en I&M, de gemeenten Helmond, Tilburg, Breda en Someren en de afnemers van de warmte, te weten Agristo, Bavaria, Ennatuurlijk, Vlisco Nederland, Van Gogh kwekerijen, stichting Woonpartners, stichting Wijkraad Rijpelberg en coöperatie Duurzame energie Reeshof.

Reacties (3)

 1. Teus Slagboom
  Woensdrecht 29-05-2017 17:12 uur

  Beste, Als het water wordt terug gepompt, wordt er dan weer de hoeveelheid energie aan toegevoegd als voorheen. Oftewel verstoor je met grootschalig gebruik van aardwarmte niet de energiebalans van de binnenkant van de aarde?

 2. Peter Roelofs
  Reek 29-05-2017 16:27 uur

  Leonard Esser: interessant. Heb je meer info over die motoren? Waar lopen die, welk vermogen geven ze? Waarvoor worden ze gebruikt?

 3. Leonard Esser
  Valkenswaard 22-05-2017 17:53 uur

  Prachtig initiatief. Hebt u zich ook verdiept in de gratis nulpuntsenergie? Er zijn al motoren die hier op lopen.

Reageer

Vul hier uw reactie in
 • Anti-spamvraag: 1+2=?

Reactiespelregels

 • velden die zijn voorzien van een * zijn verplicht;
 • Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn;
 • Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.