Met de investering kan de stichting een uitbreiding in de voormalige marechausseekazerne realiseren. In het erfgoedcomplex wordt het hele jaar door zichtbaarheid gegeven aan het werk van designtalent, het gesprek over hun visie op gang gebracht en actief contact gelegd met professionals en geïnteresseerd publiek. De lening stelt de initiatiefnemers in staat om de inventaris aan te schaffen die nodig is voor de geplande uitbreiding van het designcentrum, met onder meer guest houses, een 2e restaurant, extra multifunctionele ruimtes, een designshop en een sociëteit. Financiering via de banken is niet mogelijk, omdat de stichting geen eigenaar van het pand is. De vastgoedeigenaar, een regionaal familiebedrijf, investeert in de duurzame renovatie van het kazernegebouw.

Na de realisatie van de uitbreiding kan een bredere (inter)nationale doelgroep worden aangesproken voor topdesign, en is tevens de kwaliteit en het onderhoud van het monumentale pand gegarandeerd. Met de 2e fase heeft de stichting een sluitende businesscase voor de exploitatie van de Kazerne.

Matchen Rijksbijdrage

De investeringsbeslissing is een concrete uitwerking van een van de toezeggingen die Gedeputeerde Staten vorig jaar samen met de gemeente Eindhoven deden aan het Rijk. Als tegenprestatie voor het beschikbaar stellen van € 9,5 miljoen voor de regio Eindhoven door het Rijk, hebben Gedeputeerde Staten toegezegd de investeringen van het Rijk te ‘matchen’ met investeringen op gebied van topindustrie, toponderwijs, topcultuur, topdesign en toplocatie in de regio.

Culturele loopbaan

De investering van de provincie in topdesign sluit aan op de inzet die de gemeente Eindhoven zelf richt op de ‘culturele loopbaan’ van inwoners. Vanuit het programma Creatieve Industrie investeert de gemeente in cultuureducatie van kinderen, talentontwikkeling van jonge professionals en productie en presentatie van het aanbod van professionele makers in de stad.

De lening wordt verstrekt vanuit de investeringsmiddelen van het provinciale Ontwikkelbedrijf. Met het investeringskrediet van het Ontwikkelbedrijf investeert de provincie revolverend in (ruimtelijke) projecten die bijdragen aan maatschappelijke doelstellingen van de provincie.

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+2=?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.