Ook als € 286 miljoen is terugverdiend, zet Brabant Ruimte voor Ruimte voort
De provincie gaat door met Ruimte voor Ruimte (RvR). Daardoor kan de maatschappelijke ontwikkelaar actief blijven in de provincie, ook als de terugverdienopgave binnenkort gerealiseerd is
Op die manier kan RvR gemeenten tot in lengte van jaren blijven helpen met woningbouwopgaven en andere maatschappelijke knelpunten.
Van het begeleiden van een stoppende melkveehouder in Hazenhurk tot het mogelijk maken van een nieuwe woonwijk bij Oirschot. In de afgelopen jaren hielp Ruimte voor Ruimte om tal van belangrijke ontwikkelingen in dorpen, steden en op het Brabantse plattenland mogelijk te maken. Zodat er ruimte komt voor meer natuur, extra woningen of extensivering van de landbouw. Dat doet RvR door zogeheten bouwtitels te verkopen. En door het ontwikkelen van gronden ten behoeve van woningbouwlocaties waar bouwtitels in ondergebracht kunnen worden.
Ruimte voor Ruimte startte in 2002, op het moment dat er in Brabant sloopvergoedingen werden betaald voor het saneren van onder meer intensieve veehouderijen, tuinbouwkassen en voormalige militaire terreinen. In totaal gaat het om 286 miljoen euro. Een bedrag dat RvR terugverdient door de verkoop van 2.916 bouwtitels. Daarvan zijn er inmiddels 2.325 verkocht en zijn er nog honderden meer belegd in lopende planvorming. Het moment waarop de laatste titel wordt verkocht en de terugverdienopgave is voltooid, komt dus steeds dichterbij. Waarschijnlijk duurt dat tot eind 2025 of het begin van 2026.
Nieuwe fase
Maar ook ná dat moment zet de provincie Noord-Brabant Ruimte voor Ruimte als maatschappelijke ontwikkelaar voort. Vanaf dan gaat een nieuwe fase in waarin het opgehaalde rendement niet langer hoeft te worden terugbetaald aan de provinciale ‘hypotheek’. In plaats daarvan kan dat rechtsreeks worden ingezet voor maatschappelijke knelpunten. Denk aan leegstand in het stedelijk gebied, de transformatie van recreatieparken of het mogelijk maken van flexwoningen.
“Ruimte voor Ruimte staat van oudsher misschien bekend om grote woningen die gebouwd zijn in het buitengebied”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders. “Maar dat beeld klopt al lang niet meer. Zeker sinds de provincie in 2016 de enige aandeelhouder werd van Ruimte voor Ruimte, is het een echte maatschappelijke ontwikkelaar. Dat is een waardevol instrument dat we graag willen behouden.”
Schaarse ruimte
Gedeputeerde Wilma Dirken vult aan: “Met behulp van Ruimte voor Ruimte kunnen we complexe maatschappelijke opgaven helpen realiseren. De ruimte in Brabant is schaars. Dat maakt het des te belangrijker om met een maatschappelijke ontwikkelaar meerdere opgaven tegelijk aan te kunnen pakken.”
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.