Beekherstel Keersopperbeemden klaar

23 augustus 2024Natuur en landschapBevat visueel element: Foto

De Keersop bij Dommelen en Westerhoven kronkelt weer door het landschap. In de 25 hectare nieuwe natuur krijgt water de ruimte. Project Beekherstel Keersopperbeemden is daarmee klaar.

De Keersop

De Keersop is een zijbeek van de rivier de Dommel. De beek ontstaat door de samenkomst van de Elzenloop, Fortjeloop en Bosscheweijerloop bij Luyksgestel. Daarna stroomt de Keersop langs Bergeijk, Westerhoven en Dommelen. Ter hoogte van Westerhoven stroomt de Beekloop in de Keersop. Uiteindelijk mondt de beek bij Dommelen uit in de Dommel.

Samen met het natuurgebied ‘De Keersopperbeemden’ maakt de Keersop deel uit van het Natura 2000-gebied Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux. Vanuit het Natura 2000-beheerplan ligt hier een opdracht om de stikstofgevoelige natuur in dit natuurgebied in stand te houden. In de Keersopperbeemden gaat het om het N2000-habitattype vochtige alluviale bossen. Deze bossen groeien op beek- of rivierafzettingen en staan direct of indirect onder invloed van beek- of rivierwater.

Wat is er anders?

Met dit project is gewerkt aan het beekdal van de Keersop vanaf de Valentinuskapel bij Westerhoven tot de Loonderweg bij Dommelen. De Keersop ziet er heel anders uit. Er ligt nu een breed beekdal, waar water de ruimte krijgt. Dat is belangrijk voor erg droge en natte periodes.

  • In droge periodes kabbelt het water door de smalle beek. Het water stroomt dankzij de kronkels langer door de Keersop. Zo blijven vissen en andere dieren en planten in de beek voldoende water houden.
  • In natte periodes mag de beek buiten haar oevers treden in de 25 hectare nieuw aangelegde natuur rondom de beek. Water krijgt de ruimte in de bloemrijke velden. De kans op wateroverlast voor de landbouw en in tuinen verderop is daardoor kleiner.

Op deze manier kan de beek beter omgaan met extreem droge en extreem natte periodes.

Opening vrijdag 30 augustus

Samen met inwoners en samenwerkingspartners staat Waterschap De Dommel stil bij het mooie eindresultaat. Op vrijdag 30 augustus is de officiële oplevering in Westerhoven.

Na het officiële gedeelte van het programma kunnen deelnemers een mooie wandeling maken langs de beek. Wandelaars krijgen uitleg van specialisten over de Keersop en het beekdal, water in het gebied en het leven in en rondom de beek. Wandel mee en leer meer over dit project en het gebied. Aanmelden is niet nodig.

Programma

  • 14.00 uur: inloop bij de Keersop, vlak bij de fietstunnel onder de N397 in Westerhoven. Ontvangst met koffie, thee en iets lekkers.
  • 14.30 uur: start toespraken
  • 15.00 uur: start wandelingen
  • 17.00 uur: einde programma

Handig om te weten

  • Het programma begint om 14.00 uur, maar u kunt ook later aanhaken.
  • De wandelroute kunt u ophalen bij de verschillende kramen langs de route.
  • Kom op de fiets. U kunt de locatie niet bereiken met de auto.
  • Parkeren kan aan de rand van Dommelen, in de bestaande parkeervakken. In onder andere de Dukaathof is een parkeerplaats. Wandel vanaf het wandelpad aan het voetbalveldje bij de Dukaathof, langs de Keersop richting Westerhoven.
  • Het gebied kan erg drassig zijn, zorg voor stevige schoenen of laarzen.

Samenwerking en financiering

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij een goede samenwerking met vele betrokken partijen. Het project is een samenwerking tussen Waterschap De Dommel en provincie Noord-Brabant. Ook werkt het waterschap hierbij samen met gemeente Bergeijk, gemeente Valkenswaard, Staatsbosbeheer en GrenscorridorN69.

Lees meer over het Beekherstelproject ‘Keersopperbeemden’


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.