Provincie tekent beroep aan tegen opnieuw verleende vergunning Ineos

13 september 2024Natuur en landschapBevat visueel element: Foto

De provincie Noord-Brabant tekent beroep aan bij de Vlaamse overheid tegen de 3e vergunning die in een jaar tijd is verleend aan het bedrijf Ineos. Deze vergunning is bedoeld voor een nieuw te bouwen ethaankraker in de haven van Antwerpen. De ethaankraker zal te veel stikstofdepositie opleveren in het reeds overbelaste Natura2000-gebied De Brabantse Wal.

Het is niet de 1e keer dat de provincie beroep aantekent bij de Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb). In juli 2023 heeft de RvVb een eerdere verleende vergunning vernietigd voor de ethaankraker, op basis van een beroep door onder andere Noord-Brabant en Zeeland. Daarna heeft Vlaanderen aan het begin van 2024 opnieuw een omgevingsvergunning voor de zogenoemde ‘Project One’-installatie verleend. Ook hiertegen heeft Noord-Brabant beroep aangetekend. Deze vergunning is inmiddels ingetrokken, omdat de Vlaamse overheid eind juli een nieuwe omgevingsvergunning heeft verleend, nu aanvullend op basis van het Vlaamse Stikstofdecreet.

Naar ons oordeel levert ook deze vergunning te veel stikstofdepositie op het kwetsbare Natura2000-gebied De Brabantse Wal op.

“Tegen deze nieuwe vergunning gaat de provincie nu in beroep”, geeft gedeputeerde Saskia Boelema aan. “Aan de eerdere plannen van Ineos is niets gewijzigd. Naar ons oordeel levert ook deze vergunning te veel stikstofdepositie op het kwetsbare Natura2000-gebied De Brabantse Wal op. We maken ons nog steeds zorgen over de grote hoeveelheid stikstofneerslag die door de installatie over de grens naar Brabant komt. De negatieve effecten zullen nog steeds groot zijn, ook onder deze nieuw verleende vergunning. Beroep aantekenen is dan ook onvermijdelijk zolang er geen compenserende maatregelen worden genomen.”

Verzoek tot schorsing

De provincie Noord-Brabant dient tegelijkertijd met dit beroepschrift een verzoek tot schorsing van de Omgevingsvergunning bij de Vlaamse rechter in. Als dit verzoek wordt ingewilligd dan dienen alle activiteiten ter realisatie van Project One stilgelegd te worden.

In gesprek

De provincie blijft bereid tot een gesprek met Ineos om de zorgen rondom de ethaankraker te bespreken en mogelijk tot een oplossing te komen, zodat het beroep kan worden ingetrokken. Er is begrip voor de economische ontwikkelingen die de nieuwe ethaankraker biedt, maar dit mag niet ten koste gaan van kwetsbare natuur.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.