Permanente bewoning van vakantiehuizen een schijnoplossing

22 januari 2025Ruimtelijke ontwikkelingBevat visueel element: Foto

De provincie uit ernstige bezorgdheid over de recente plannen van minister Keijzer om permanente bewoning van recreatiewoningen af te dwingen. Deze plannen bieden geen werkelijke oplossingen voor het tekort aan woningen en zullen leiden tot aanzienlijke problemen voor zowel de toeristische sector als de lokale gemeenschappen.

De menging van wonen en recreatie op vakantieparken is ongewenst. Het zal leiden tot een afname van de recreatieve functie van de parken, waardoor deze minder aantrekkelijk zijn voor toeristen. Dit kan resulteren in verloedering, criminaliteit en een toename van illegale activiteiten. Bovendien zullen kwetsbare groepen, zoals arbeidsmigranten , worden aangetrokken, wat de situatie verder zal verslechteren. Bovendien zijn de woonsituaties op verschillende parken zo schrijnend dat het echt onwenselijk is om deze te legaliseren.

Schijnoplossing

De transformatie van een vakantiepark vereist maatwerk en een intensieve samenwerking tussen verschillende beleidsterreinen. De huidige plannen van minister Keijzer doorkruisen deze lokale en provinciale inspanningen. “Het verplicht toestaan van permanent wonen in alle vakantieparken, is een schijnoplossing voor het woningtekort, terwijl het in veel parken tot ongewenste situaties zal leiden,” aldus gedeputeerde Wilma Dirken. “Veel vakantieparken zijn bovendien gelegen in gebieden die ongeschikt zijn voor permanente bewoning, zoals natuurgebieden en defensiezones. Dit maakt de plannen niet alleen onrealistisch, maar ook onhaalbaar.”

Vakantieparken zijn een essentieel onderdeel van het toeristisch en recreatief aanbod in Nederland. Het afdwingen van permanente bewoning zal de vitaliteit van deze sector ernstig aantasten. Toeristische ondernemers komen onder druk te staan en de economische bijdrage van toeristen aan lokale horeca, detailhandel en attracties nemen af. Dit zal niet alleen de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de regio’s verminderen, maar ook de lokale werkgelegenheid in gevaar brengen.

Grote investering voor gemeenten

Veel vakantieparken liggen veraf van de bebouwde kom, wat betekent dat permanente bewoning aanzienlijke investeringen van gemeenten zal vergen. Denk hierbij aan afvalinzameling, straatverlichting, riolering, verkeersinfrastructuur en WMO-voorzieningen. Met het financiële ravijnjaar voor de boeg voor veel gemeenten, vormt dit een enorme extra opgave die moeilijk te realiseren is zonder adequate compensatie.

De provincie Noord-Brabant roept minister Keijzer op om deze plannen te heroverwegen en in plaats daarvan samen met lokale overheden en maatschappelijke organisaties te zoeken naar duurzame en integrale oplossingen voor zowel het woningtekort als de toeristische sector. Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we de vitaliteit van vakantieparken behouden en tegelijkertijd bijdragen aan het oplossen van het tekort aan woningen.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.