Bijdrage Cultuurfonds Noord-Brabant voor 15 nieuwe makers

26 augustus 2024Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Foto

Vijftien creatieve professionals ontvangen van het Cultuurfonds Noord-Brabant een financiële bijdrage voor een artistiek project, experiment of maakproces. De Makersregeling geeft ruimte, tijd en vertrouwen aan startende makers. Zo kunnen zij zich een aaneengesloten periode volledig focussen op hun project. Elk project ontvangt € 4.000.

Makers uit alle kunstdisciplines konden dit voorjaar een bijdrage aanvragen. Met deze laagdrempelige regeling wil het Cultuurfonds (nieuwe) makers een impuls geven om te werken aan een project. Met zo laag mogelijke drempels. Om talenten aan te moedigen en vertrouwen te geven.

De geselecteerde makers wonen en werken in Brabant, zijn maximaal 5 jaar geleden afgestudeerd aan een kunstopleiding (mbo/hbo) en ontvangen geen financiële bijdrage vanuit een van de Brabantse talenthubs. In 2024 waren 3 wildcards beschikbaar voor uitzonderlijke makers uit Brabant, die al langer werkzaam zijn maar die een bijzonder artistiek plan hebben laten zien.

Het Cultuurfonds Noord-Brabant is onder meer onder de indruk van de volgende projecten.

HIDE - Michel Gallus

Schoenontwerper Michel Gallus uit Eindhoven studeerde in 2020 af aan Design Academy met sneakermerk HIDE. Met zijn modulair concept stelt hij lokale makers en gebruikers in staat om sneakers gedurende hun levenscyclus aan te passen en te repareren. Michel maakt gebruik van lokale materialen als leer, wol en bioplastics. Voor de digitale en analoge technieken werkt hij samen met het Schoenenkwartier Waalwijk. Met de bijdrage vanuit de Makersregeling wil Michel zijn project HIDE doorontwikkelen. Hierbij draait het om het prototype, waarin hij de zoektocht naar verschillende maaktechnieken en losmaakbaarheid centraal stelt. Deze zoektocht zal in het najaar te zien zijn in het Schoenenkwartier.

Sunken Works - Conroy Ghaliah

Conroy Ghaliah studeerde af aan de Fontys School of Performing Arts in Tilburg. Zij is een danser en choreograaf van Ierse/Franse Guyanese afkomst. Ras, identiteit en gender zijn belangrijke thema’s in haar werk. Conroy heeft zich verdiept in de Human Zoo's, waar in de 19e en 20e eeuw mensen van kleur als objecten getoond werden. De Tilburgse ontvangt een bijdrage voor Sunken Works, een nieuwe performance met dans, projecties en audio over hoe vrouwen van kleur worden getoond in de hedendaagse media.

Aquatilibus x Made in China - Maartje Meerman

Beeldend kunstenaar Maartje Meerman uit Oirschot ontving 1 van de 3 wildcards. Zij is gefascineerd door waarneming versus (schijnbare) werkelijkheid. Maartje werkt vooral analoog met potlood, inkt en aquarelverf. In haar eerdere project Made in China maakte ze afbeeldingen van plastic speelgoeddieren in olieverf op linnen. De imperfecties van de plastic speelgoeddieren leveren een nieuwe werkelijkheid op. Nu wil ze  - geïnspireerd op werk van filmmaker en bioloog Jean Painlevé  - een nieuwe, kunstmatige onderwaterwereld aan haar werk toevoegen in fotografie. Zo wordt de verbeelding als bron ingezet.

Volledige lijst met toekenningen

Elk project ontvangt € 4.000. In totaal kent het Cultuurfonds Noord-Brabant € 60.000 toe uit de Nieuwe Makersregeling 2024.

Toekenningen Nieuwe Makersregeling 2024 Cultuurfonds Noord-Brabant
Project Organisatie
Een vrouw zijn Iris Schröder, 's-Hertogenbosch
Nigthfairies Hachmang, 's-Hertogenbosch
Explosief bestaan Daan van Bommel, Breda
Volksverhalen uit de lage landen Louse van Straten, Breda
Vocale compositie Bodylanguage Rianne Wilbers, Eindhoven
X Absurdo Pim Vogels, Eindhoven
HIDE - Modulair footwear from local sources Michel Gallus, Eindhoven
100% Local: Sustainable Bladesmithing Vasco Verissimo, Eindhoven
Designing with Nature - Beyond The ManyTree Joshua N Russo-Batterham, Eindhoven
Sara's Abnormal World Janneke van der Velden, Helmond
Automated Bodies Polina Slavona, Helmond
Aquatilibus x Made in China Maartje Meerman, Oirschot
Ruma Kita Storm Boender, Tilburg
Sunken Works Conroy Ghaliah, Tilburg
Flickering The Berkey, Tilburg

Over het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 40 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 4000 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij, van onze schenkers en donateurs en samen met onze partners. Het Cultuurfonds Noord-Brabant is 1 van de 12 provinciale afdelingen.

Meer over het Cultuurfonds


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.