Brabant Bokalen uitgereikt aan Aukje Nieuwenhuijze, John Maes en Ger van den Oetelaar

15 oktober 2024Cultuur, erfgoed, sport en vrijetijdBevat visueel element: Video

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Noordbrabants Museum zijn de Brabant Bokalen 2024 uitgereikt aan drie bijzondere vrijwilligers: Aukje Nieuwenhuijze, John Maes en Ger van den Oetelaar.

Downloads

De onderscheidingen werden maandagmiddag overhandigd door Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Noord-Brabant. De Brabant Bokaal wordt jaarlijks toegekend aan personen die zich op uitzonderlijke wijze vrijwillig inzetten voor cultuur en natuur in de provincie.

De zeventiende editie van de Bokaal-uitreiking stond in het teken van jong talent. Zangeres Rianne Wilbers, die eerder dit jaar een bijdrage uit de Makersregeling van het Cultuurfonds Noord-Brabant ontving voor haar eigen album, verzorgde een optreden met haar band. Daarnaast droeg de talentvolle spoken word artiest Jasja Renne uit Breda een speciaal gedicht voor ter ere van de laureaten.

De ontvangers

Aukje Nieuwenhuijze (Waalwijk) ontving de Brabant Bokaal voor haar grote inzet voor amateur musical- en theaterproducties voor kinderen, jongeren en volwassenen in Waalwijk en omgeving. Als regisseur, choreograaf en coördinator bij Musicalgroepen De Notenkrakers, Djemm! en M-workx is zij al jaren de drijvende kracht achter talloze succesvolle voorstellingen.

John Maes (Tilburg) kreeg de Brabant Bokaal voor zijn onuitputtelijke energie en betrokkenheid als initiatiefnemer, organisator en motivator van poppodium Heyhoef Backstage. Dankzij zijn inspanningen is de muzikale diversiteit in Tilburg en omgeving gegroeid, en worden lokale talenten volop ondersteund. Inmiddels heeft Heyhoef Backstage zich ontwikkeld tot een gewaardeerd podium binnen de Nederlandse popscene.

Ger van den Oetelaar (Liempde) werd geëerd voor zijn vele publicaties en grote verdiensten voor het behoud en de ontwikkeling van het culturele en natuurlijke landschap van Noord-Brabant. Zijn decennialange inzet als publicist en bestuurder heeft geleid tot tal van waardevolle initiatieven voor natuur en erfgoed in de provincie, met een blijvende impact.

Bekijk de filmportretten op YouTube.

De Brabant Bokaal

De Brabant Bokaal is een jaarlijkse onderscheiding van het Cultuurfonds Noord-Brabant voor vrijwilligers die zich op een bijzondere manier inzetten voor cultuur en natuur in de provincie. De laureaten ontvangen een unieke bokaal, ontworpen door kunstenaar Sjors Driessen in samenwerking met keramisch atelier Cor Unum, én een speciaal draaginsigne, gecreëerd door het Eindhovense designerscollectief Tweek-Eek. Iedereen kan kandidaten voordragen via het voordrachtformulier op website van het Cultuurfonds.

Over het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert elk jaar 40 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 4.000 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij, van onze schenkers en donateurs en samen met onze partners. Het Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.