Brabant schoner, gezonder en veiliger maken

26 september 2024MilieuBevat visueel element: Foto

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant hebben de Uitvoeringsagenda Milieu 2024-2027 vastgesteld. Hiermee zet de provincie concrete stappen richting het behalen van de milieudoelen die zijn verwoord in het Beleidskader Milieu 2030.

Op 10 milieuthema's gaat de provincie extra inzet plegen. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan de Brabantse ambitie uit het Bestuursakkoord 2023- 2027 ‘Samen maken we Brabant!’ om ervoor te zorgen dat Brabant een fijne en gezonde plek is om te leven, wonen en te ondernemen, nu en in de toekomst.

Samenwerken is noodzakelijk

De uitvoeringsagenda milieu (pdf, 11 MB) gaat over samenwerken. Alleen in samenwerking als Brabantse en landelijke overheden, Omgevingsdiensten en strategische partners zoals de GGD gaat het Brabant lukken om deze voor de provincie belangrijke doelstellingen te behalen en daarmee Brabant schoner, gezonder en veiliger te maken, stelt de provincie. Zo intensiveert de provincie de samenwerking met de Brabantse gemeenten in de uitvoering van het Schone Lucht Akkoord. Hieraan doen op dit moment al bijna alle Brabants gemeenten mee. In het Schone Lucht Akkoord worden maatregelen getroffen om de effecten van binnenlandse vervuilende bronnen aan te pakken.

... doel om Brabant voor onze Brabanders schoner, gezonder en veiliger te maken.

Gedeputeerde Hagar Roijackers (Natuur, Milieu en Brabants Programma Landelijk Gebied): “Als we Brabant willen ontwikkelen in meer harmonie met milieu, natuur en landschap om de druk op onze leefomgeving te verminderen, moeten we op zoek naar een nieuwe balans. Met deze uitvoeringsagenda Milieu versterken we daarom onze sturing op onderlinge samenhang tussen de diverse beleidsterreinen en uitvoeringsorganisaties die hieraan kunnen bijdragen. Door zo onze slagkracht te vergroten zetten we stappen richting een duurzaam veranderend Brabant. Dit alles met als doel om Brabant voor onze Brabanders schoner, gezonder en veiliger te maken.”

Terugdringen en opruimen

Op de volgende 10 milieuthema's gaat de provincie, naast de uitvoering van haar wettelijke taken, extra inzet plegen.

  1. Zeer zorgwekkende stoffen (ZZS)
  2. Externe Veiligheid
  3. Luchtkwaliteit
  4. Geluid
  5. Geurhinder
  6. Lichtvervuiling
  7. Bodemkwaliteit
  8. Ondergrond
  9. Grond- en Afvalstoffen
  10. Luchtvaart

Zo zet Brabant onder andere in op het terugdringen van het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor en het verminderen van de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen. Dat doet de provincie niet alleen door scherper te vergunnen en te handhaven, maar ook via het creëren van bewustwording, lobby, kennisdeling en gedragsverandering.

Brabant blijft onverminderd werken aan het verbeteren van de kwaliteit van de Brabantse bodem door het saneren van bodemverontreinigingen die zijn ontstaan in het verleden, maar ook nu door bijvoorbeeld illegale lozingen in de bodem van stoffen die vrijkomen bij de productie van drugs. Tegelijkertijd zet de provincie zich blijvend in om de kosten op diegene te verhalen die de vervuilingen veroorzaakt.

Inspelen op veranderingen

De uitvoeringsagenda geeft aan wat de provincie Noord-Brabant komende jaren gaat doen, maar dat is niet in beton gegoten. Brabant blijft alert op ontwikkelingen en veranderingen die mogelijk een provinciale inzet vragen.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.

Direct naar