Brabant tegen lichtvervuiling: donker waar het kan, licht waar het moet

17 oktober 2024MilieuBevat visueel element: Foto

De provincie heeft het Actieplan Lichtvervuiling onlangs vastgesteld. De doelstelling van het actieplan is om vóór 2030 ernstige lichthinder voor de Brabanders te verminderen en de verstoring van Natura 2000-gebieden niet te laten stijgen ten opzichte van 2020. Het motto van het actieplan: donker waar het kan en licht waar het moet. Het actieplan is een direct resultaat van de ambitie die in het Beleidskader Milieu is opgenomen.

De negatieve effecten van kunstlicht

Al jarenlang wordt de provincie Noord-Brabant steeds lichter in de avond en nacht. Dit leidt tot aantasting van de leefomgeving van mensen en dieren, en maakt dat Brabanders lichthinder ervaren. Als er niets gebeurt, zal de lichtvervuiling verder oprukken en is het risico groot dat ook de laatste gebieden met natuurlijke donkerte verdwijnen.
Kunstlicht kan bij mens en dier (zoogdieren, vogels, insecten, reptielen, vissen) voor diverse negatieve effecten zorgen. Bij mensen wordt een link gelegd met verschillende gezondheidsproblemen. Er is meer (internationaal) onderzoek nodig om deze effecten goed in kaart te brengen. Bij dieren gaat het om meerdere effecten zoals afschrikking en aantrekking door kunstlicht waardoor ze hun leefgebied kunnen verliezen en daardoor uitgeput kunnen raken of zelfs kunnen sterven.

Meer bewustwording

Met de vaststelling van de Uitvoeringsagenda Milieu 2024-2027 is minder capaciteit beschikbaar gekomen voor de uitvoering van het plan. Daarom heeft de provincie keuzes gemaakt in de acties die in deze bestuursperiode worden opgepakt. In het actieplan zijn concrete acties opgenomen. Zo pakt de provincie o.a. kansen om lichthinder binnen diverse werkvelden te beperken, bewustwording te creëren en het goede voorbeeld te geven.

Samenwerking met andere partijen

De focus ligt enerzijds op dat wat de provincie kan doen door lichtvervuiling en donkerte mee te nemen binnen haar eigen werkzaamheden. Anderzijds helpt de provincie gemeenten met betrekking tot bewustwording, het ontwikkelen van beleid en uitvoeren van acties over het thema. Voorbeelden zijn het maken van een zoneringskaart, het inzichtelijk maken en monitoren van lichthinder en het inventariseren en aanpakken van de grootste bronnen. De provincie werkt samen met de gemeenten, de Brabantse Milieufederatie en de GGD aan meer bewustwording en meer kennis over lichtvervuiling.

Voor gemeenten

Werkt u bij een gemeente en wilt u verder met het maken van beleid t.a.v. lichthinder/lichtvervuiling? Dan komt de provincie graag met u in contact. Neem contact op met beleidsmedewerker Peter Glerum via PGlerum@brabant.nl.


Bestanden

Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.

Direct naar