CTA en Brabant Cultuurfonds starten residentieprogramma voor jonge jazzcomponisten en arrangeurs
De Conservatorium Talent Award (CTA) en het Cultuurfonds Noord-Brabant lanceren een nieuw residentieprogramma voor jonge jazzcomponisten en arrangeurs: de Composer/Arranger in Residence bij het Paradox Jazz Orchestra (PJO). Dit programma biedt 2 talenten een bijzondere kans om nieuwe muziek te componeren en bestaande stukken te arrangeren binnen een professionele bigband.

De 2 talenten gaan niet alleen leren, maar ook echt bijdragen aan het repertoire van PJO. Ze krijgen de vrijheid om te experimenteren, zichzelf te ontwikkelen en hun artistieke visie vorm te geven zoals nergens anders. Vanaf deze zomer zullen hun composities en arrangementen steeds vaker te horen zijn tijdens optredens van het orkest. Het programma bestaat uit doorlopende coaching door leden van het PJO. Ook worden stukken opgenomen om kandidaten hun eigen werk mee te kunnen geven.
Prijzen voor beste componist en arrangeur
De residenties zijn verbonden aan prijzen die worden uitgereikt op 10 mei tijdens de Conservatorium Talent Award in Podium Azijnfabriek in ’s-Hertogenbosch. De winnaar van de Mingus-prijs wordt Composer in Residence en krijgt de kans om nieuwe muziek te schrijven voor PJO. De winnaar van de Ruud Bos Challenge wordt Arranger in Residence en gaat nieuwe arrangementen voor het orkest schrijven, bijvoorbeeld voor de najaarstournee van het PJO met Randal Corsen.
Intensieve begeleiding en samenwerking met topmusici
Het programma duurt een jaar en biedt intensieve begeleiding door onder meer artistiek leider en dirigent Jasper Staps. De talenten werken samen met jonge musici als Koen Smits, Niek de Bruijn en Jesse Schilderink én gevestigde namen als Teus Nobel, Rembrandt Frerichs en Jos Machtel. Ze volgen workshops over bigbandtechnieken en jazzarrangementen en krijgen persoonlijke begeleiding om hun werk verder te ontwikkelen.
Onmisbaar vakmanschap
Het vakmanschap van componisten en arrangeurs is onmisbaar in de muziekwereld, maar mogelijkheden om hierin te specialiseren zijn schaars. ‘Samen met CTA willen wij met deze residenties een structurele impuls geven aan talentontwikkeling binnen de jazz. Dit programma biedt jonge makers niet alleen een kans om te leren, maar vooral om een blijvende artistieke bijdrage te leveren aan het jazzlandschap’, aldus Jan Speelman van het Cultuurfonds Noord-Brabant.
Meerjarige samenwerking
Het doel is om de residenties als een meerjarig programma voort te zetten, zodat elk jaar nieuwe talenten de kans krijgen om zich op hoog niveau te ontwikkelen. Beide residentieprogramma’s worden mede mogelijk gemaakt door het Mingus Fonds, een CultuurFonds op Naam dat vernieuwende en bijzondere muziekprojecten ondersteunt, met een speciale focus op jazz in Noord-Brabant.
Over Conservatorium Talent Award
De Conservatorium Talent Award is een jaarlijkse wedstrijd voor opkomend jazztalent dat afstudeert aan een Nederlands conservatorium. Het initiatief is afkomstig van Jazz in Duketown (verwijst naar een andere website) en wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds Noord-Brabant. Eerdere winnaars van de CTA zijn onder anderen Jadi Peperzak, Joop de Graaf, Bram van de Glind, Gijs Idema en Sanne Rambags.
Over Jazz in Duketown
Van 6 tot en met 8 juni (Pinksterweekend) vindt op verschillende podia in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch de 51e editie van Jazz in Duketown plaats.
Jazz in Duketown (verwijst naar een andere website) is het grootste gratis (openlucht) jazzfestival in Nederland, met meer dan 150.000 bezoekers per jaar. Op de te bezoeken podia in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch treden nationaal en internationaal bekende muzikanten op.
Over het PJO
Het Paradox Jazz Orchestra (verwijst naar een andere website) werd in 2020 opgericht door dirigent/saxofonist Jasper Staps en trompettist Teus Nobel om bijzondere en tijdloze jazzcomposities uit de wereld van de bigbandmuziek levend te houden en van een eigen(tijdse) draai te voorzien. Zo verscheen eerder het in Paradox opgenomen debuutalbum Remembering The Skymasters, dat de groep een Edison nominatie en meteen een debuut op het NN North Sea Jazz festival opleverde.
Over het Cultuurfonds
Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 50 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar meer dan 4.000 projecten en personen door heel Nederland, in het Caribisch deel van het Koninkrijk en in Suriname. Dat doen we met de financiële bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij, van donateurs, uit nalatenschappen en samen met onze partners.
Verenigingen, stichtingen, culturele instellingen, natuurorganisaties en individuele kunstenaars kunnen een bijdrage aanvragen voor hun project. Het Cultuurfonds investeert ook op eigen initiatief in cultuur en natuur én geeft prijzen en studiebeurzen. Het Cultuurfonds Noord-Brabant (verwijst naar een andere website) is een van de 12 provinciale afdelingen.
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.