Van Gogh krijgt een eigen Nationaal Park

15 oktober 2024Ruimtelijke ontwikkelingBevat visueel element: Foto

Staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), heeft het Van Gogh Nationaal Park de officiële status van nationaal park verleend. Die status zet het gebied extra op de kaart en wordt een krachtige motor voor verdere gebiedsontwikkeling en een goede leefomgeving voor mens, plant en dier.

Van Gogh NP is het eerste Nationaal Park met een vernieuwde aanpak. Een Nationaal Park waarin niet alleen veel mooie natuurgebieden en prachtige landschappen liggen, maar waar overheden, organisaties, boeren en bedrijfsleven samenwerken om het landschap en de biodiversiteit (De verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied.) te versterken.

Visitekaart voor Nederland

Het Van Gogh Nationaal Park wordt een internationale visitekaart van wat Nederland aan natuur en cultuur te bieden heeft. Martijn van Dam, voorzitter Van Gogh NP: “We zijn ontzettend trots dat wij in Brabant als eerste een Nationaal Park in een nieuwe stijl krijgen! Het gebied waar Vincent van Gogh opgroeide en zijn eerste meesterwerk, de Aardappeleters, schilderde wordt een officieel Nationaal Park dat zijn naam draagt. Dat is echt mooi nieuws! Hier kunnen bezoekers uit binnen- en buitenland genieten van dezelfde natuur en hetzelfde mooie landschap dat Van Gogh zo inspireerde.” Het Van Gogh Nationaal Park is een gebied waar boeren en ondernemers, met bedrijven, overheden en natuurorganisaties intensief samenwerken om economische ontwikkeling, woningbouw en een vitale landbouw te koppelen aan het versterken van natuur, water, biodiversiteit en klimaat. Met deze nieuwe aanpak wil het ministerie van LVVN Nationale Parken dan ook veel meer verbinden met economie en samenleving.

Landschap van de toekomst

Het Van Gogh Nationaal Park is een prachtig gebied waar mensen kunnen genieten van natuur en landschap. Maar tegelijkertijd een gebied waarin partners samenwerken aan het landschap van de toekomst tot in de steden en dorpen met meerwaarde voor natuur, de regionale economie, mensen en gezondheid. Gedeputeerde Wilma Dirken. “De combinatie van toonaangevende natuurgebieden in een aantrekkelijk agrarisch cultuurlandschap, een topeconomie met 1,5 miljoen mensen, slimme multifunctionele oplossingen voor de ruimte én de tastbare erfenis van Van Gogh maken het Van Gogh Nationaal Park uniek.”

Van Gogh Nationaal Park

Het Van Gogh Nationaal Park ligt tussen de Brabantse steden ‘s-Hertogenbosch, Helmond, Eindhoven, Tilburg en Breda. Hierin werken al zo’n tachtig partners samen, die experimenteren met nieuwe mogelijkheden om het gebied steeds meer te vergroenen tot in het hart van de steden en dorpen. Er liggen maar liefst 46 Van Gogh Monumenten in het gebied. Met Vincent van Gogh als de gezamenlijke drager voor deze regio combineren de organisaties het erfgoed en levensverhaal van Vincent van Gogh met de liefde voor natuur, landschap en het boerenleven.

Groene draad door Van Gogh Nationaal Park

Van Gogh Nationaal Park werkt aan vijf programma’s die met elkaar verbonden zijn. Met Brabant Behaagt streven de partners naar het ontwikkelen van 1000 kilometer aan heggen, poelen en bomen op het boerenland, deels gecombineerd met wandelpaden. Dit programma is letterlijk de groene draad door alle activiteiten in het gebied en wordt gezien als de verbinding tussen natuurgebieden en stedelijke ontwikkeling. In Brabants Bodem ontwikkelen de samenwerkende organisaties nieuwe verdienmogelijkheden (ecosysteemdiensten) voor agrarische ondernemers in het buitengebied. Bij Brabants Versailles werkt de boomteelt-sector met partners aan een plan voor een duurzame bedrijfsvoering, met versterking van landschap, oplossingen voor water en recreatieve mogelijkheden. Brabant Beleeft is het programma waarin aan duurzaam toerisme en recreatieve zonering en ontsluiting (zoals wandelpaden over boerenland) wordt gewerkt. Met Brabant Groeit werken de steden samen met de vastgoedsector aan een natuurinclusieve en groene ontwikkeling van de woningopgave en de verduurzaming en vergroening van industrieterreinen.

Meer informatie

Op https://www.vangoghnationalpark.com/nl/homepage is meer informatie te vinden over het Van Gogh Nationaal Park.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.