Heideverbinding in de Loonse en Drunense Duinen

10 januari 2025Natuur en landschapBevat visueel element: Foto

In het Natura 2000-gebied de Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen werkt Natuurmonumenten aan een nieuwe heideverbinding. Hiermee verbeteren zij de kwaliteit van de heide. Daarnaast verbetert en vergroot het leefgebied van dieren.

Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen

De Loonse en Drunense Duinen is een deelgebied van het Natura 2000-gebied de Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen. Het natuurgebied is één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Het stuifzand zorgt ervoor dat de bodem droog en voedselarm is. Naast het stuifzandgebied zijn er ook heidevelden en loof- en naaldbossen in het gebied te vinden. Deze onderdelen maken dit een uniek natuurgebied.

De heide groeit dicht

Het stuifzandgebied en de heidevelden zijn omringd door loof- en naaldbossen. Deze bossen zijn hier jaren geleden geplant. De open verbinding van de hoge en droge stuifzandheides naar de lagergelegen nattere natuur, is door deze bossen voor een groot deel verdwenen. Vooral voor de dieren die in het gebied leven, is dit een probleem. Zij kunnen in tijden van droogte en voedselschaarste niet naar de nattere en rijkere delen van het natuurgebied gaan.

Open heidecorridor

In de bossen zijn resten van heide te vinden. Deze heideveldjes groeien door stikstof snel dicht. Om de heide en het stuifzand te bewaren én om de leefomgeving van dieren te verbeteren, moet het dichtgroeien van de duinen minder worden. Daarom werkt Natuurmonumenten in dit gebied aan een heideverbinding. Door de heiderestanten aan elkaar te verbinden, ontstaat er een gang van heide van wel 30 meter breed door het bos. Dieren die in de heide leven, kunnen zich via deze verbinding verplaatsen om op zoek te gaan naar soortgenoten en plekken met meer voedsel. Dit biedt ook kansen om het leefgebied van beschermde soorten te herstellen, zodat er nieuwe groepen van deze soorten kunnen ontstaan:

  • Blauwvleugelsprinkhaan
  • Levendbarende hagedis
  • Nachtzwaluw
  • Heivlinder

Maatregelen

Het is belangrijk om de heide hier te herstellen. Om dit te doen, worden jonge bomen in de heide verwijderd. Het gaat vooral om grove dennen en berken. Zomereiken worden gespaard. Ook bomen met holtes of karakteristieke bomen blijven staan. Daarnaast moeten delen van de heide gechopeerd worden. Dat houdt in dat de pollen van het grassoort pijpenstro van de bodem wordt geschraapt. Zo blijft er een dunne laag strooisel achter, waardoor schimmels, bacteriën en ander bodemleven kunnen bijdragen aan een gezond herstel van de heide. De maatregelen zijn eind januari klaar.

Lees meer over dit project van Natuurmonumenten

Brabantse beschermde natuurgebieden

Nederland heeft in totaal 162 Natura 2000-gebieden, waarvan de provincie Noord-Brabant er 21 telt. Voor 15 van deze natuurgebieden is de provincie verantwoordelijk voor het beschermen van de natuur en het realiseren van een gunstige staat van instandhouding voor de in dat gebied aangewezen habitattypen- en soorten. Samen met terreinbeherende organisaties (TBO’s) en andere partners werkt de provincie hard aan het behouden en verbeteren van deze unieke Brabantse natuurgebieden.

Lees meer over de Brabantse Natura 2000-gebieden


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.