Provincie en congregatie dragen kloostercomplex Moederhuis in Dongen over voor bouw appartementen

25 juli 2024Ruimtelijke ontwikkelingBevat visueel element: Foto

De provincie Noord-Brabant en de congregatie Zusters Franciscanessen dragen het kloostercomplex Moederhuis in Dongen over aan Van der Weegen Bouwontwikkeling. Het bedrijf uit Tilburg realiseert op termijn 55 betaalbare (zorg)appartementen op de locatie, in de geest van de zusters die ruim 200 jaar in het klooster woonden. Donderdagmiddag 25 juli 2024 is de verkoopovereenkomst getekend.

Het klooster van de zusters Franciscanessen werd in 1801 gesticht, waarmee de congregatie één van de oudste van Nederland is. Tweehonderd jaar lang hebben de zusters onderwijs gegeven in Dongen. Sinds de jaren 50 hielden de zusters zich ook bezig met bejaardenzorg. Daarmee heeft het werk van de zusters een grote bijdrage geleverd aan de cultuurhistorie en het sociale leven in Dongen.

Sinds 2013 is de provincie Noord-Brabant bij het klooster betrokken. De congregatie zat toen middenin het transitietraject van klooster naar woon-zorgcomplex, dat toegankelijk is voor iedereen uit Dongen en omgeving. De provincie is toen voor 50 procent eigenaar geworden van het complex, om het cultureel en religieus erfgoed te kunnen behouden en de zusters te helpen bij hun investering.

Duurzame toekomst

“De zorg voor de zusters en de verantwoordelijkheid voor dit prachtige huis is de congregatie na ruim 200 jaar te veel geworden”, zegt Zr Redempta, die tot begin deze maand overste was in Dongen. “Wij hebben in onze jeugd gevormd en onderwezen en nu we zelf oud geworden zijn, delen we ons huis met mensen die ook ouder geworden zijn en zorg behoeven. Dit geeft ons hoop dat wat hier heeft plaatsgevonden, doorgegeven wordt. We zijn gelukkig met het feit dat het huis in goede handen wordt achtergelaten.”

Behalve van culturele waarde, is het Moederhuis ook beeldbepalend voor het hart van Dongen. “Ook daarom is lang en goed nagedacht over een duurzame toekomst voor het Moederhuis”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders van de provincie Noord-Brabant. “Over een compleet en samenhangend plan, dat recht doet aan deze historische plek en aan het gedachtegoed van de congregatie. We zijn heel blij dat we daar nu de volgende stap in kunnen zetten.”

Monument niet overschaduwen

Die volgende stap wordt uitgevoerd door Van der Weegen Bouwontwikkeling uit Tilburg, dat als winnende partij uit de gunning kwam. Het bedrijf realiseert in Dongen op termijn 55 (zorg)appartementen, waarvan 45 nieuwbouw en 10 in het rijksmonumentale oudbouw. “Er is gekozen voor een ingetogen architectuur van de nieuwbouw om het monument niet te overschaduwen. De typische carré-vorm van het complex blijft behouden.”, zegt Tjeerd de Kort namens Van der Weegen. “De binnentuin biedt geborgenheid en een besloten woonomgeving kenmerkend voor het klooster.”

Van der Weegen heeft de plannen donderdagmorgen 25 juli gepresenteerd aan de zusters van de congregatie, die inmiddels allen in het met het klooster verbonden aanleuncomplex ‘De Plataan’ wonen. Daarna is de koopovereenkomst getekend. Daarbij is ook afgesproken dat de congregatie tot 2028 nog gebruik kan blijven maken van een aantal leefruimtes in het klooster. Maria-Oord blijft tot medio 2029 als huurder in het complex actief.

Ondertekening koopovereenkomst door gedeputeerde Stijn Smeulders, Tjeerd de Kort en pastoor Jochem van Velthoven (vlnr).

Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.