Natuurherstel Bossche Broek Zuid klaar
Het natuurherstel in Bossche Broek Zuid is klaar. Na jaren van plannen en maanden van hard werken is het gelukt, ondanks uitdagingen als extreem nat weer. Op vrijdag 6 december vierde de provincie dit samen met alle partners en betrokkenen. Door het natuurherstel is het gebied natter en is er meer variatie in natuur. Zo zorgen we samen voor sterkere natuur in Brabant, die in de toekomst tegen een stootje kan.
Downloads
Water en natuur doelen
Bossche Broek Zuid is een bijzonder gebied. Het is een Natte Natuurparel en maakt deel uit van het Natuurnetwerk Brabant. Daarnaast grenst het aan het Natura 2000-gebied Vlijmens Ven, Moerputten en Bossche Broek. Zo komen hier verschillende doelen voor water en natuur samen. Om hieraan te kunnen voldoen werken meerdere organisaties samen in de gebiedsgerichte aanpak Vlijmens Ven, Moerputten & Bossche Broek. Samen zoeken deze organisaties naar oplossingen om kwetsbare natuur te herstellen. Maar ook om mensen te laten genieten van de natuur in een omgeving die tegen hoogwater bestand is.
“In dit project komt veel samen”, vertelt Martijn Fliervoet van Brabants Landschap. “Er is samengewerkt met verschillende partijen. Samen hebben we grote stappen gezet voor een divers, waterrijk en natuurlijk Bossche Broek Zuid. Ik ben alle partners dankbaar en enorm trots op wat we hebben bereikt.”
Droogte en stikstof
In het gebied is er vroeger voor de landbouw veel water weggepompt, met als gevolg verdroging. Maar veel planten en dieren in het gebied hebben juist een hoge waterstand nodig. Daarnaast heeft de natuur hier te lijden onder stikstof, dit heet verzuring. Verschillende partijen gingen samen aan het werk, om iets aan deze verdroging en verzuring te doen.
Verschillende typen natuur
Het natuurherstel is uitgevoerd onder leiding van Brabants Landschap. De natuur is op veel plekken hersteld door verschralen: delen vaker maaien en het maaisel weghalen. Op andere plekken is het maaiveld lager gemaakt. Het bovenste deel van de grond is weggehaald en hier is het maaisel van andere gebieden met de gewenste natuurtypen in verspreid. Dit versnelt de ontwikkeling van de verschillende typen natuur.
In het gebied kunnen verschillende typen natuur zich nu ontwikkelen. Dit zijn vochtig hooiland, nat schraalland, kruiden- en faunarijk grasland en nieuw bos. Het gebied is zo natter en er is meer variatie in natuur.
“Iedereen moet na afloop een kijkje komen nemen.”, vertelt Martijn Fliervoet van Brabants Landschap. “Er komt hier zóveel bij elkaar. De kwaliteit van natuur en landschap neemt echt heel erg toe, en dat op een steenworp afstand van de stad.”
Van verdroging naar vernatting
De verschillende typen van natuur hebben het hele jaar door water nodig. Daarom zijn sloten minder diep gemaakt en sommige helemaal dicht. Het landbouwwater van andere gebieden stroomt nu om Bossche Broek Zuid heen. Zo is er een hoge waterstand én gezond grondwater. Meer informatie over het gebied en het project lees je op de website van Brabants Landschap.
Bescherming tegen hoog water
Bossche Broek Zuid beschermt ook bij extreem hoge waterstanden van de Dommel. De lage dijken in het gebied beschermen tegen overstromingen. Het Waterschap De Dommel zorgt ervoor dat deze dijken goed blijven. Delen die niet goed zijn, worden hersteld. Voor het herstellen van de dijken is gebruik gemaakt van de grond die is afgegraven in Bossche Broek Zuid. Meer informatie over het gebied en het project lees je op de website van Waterschap De Dommel.
Samenwerken voor de toekomst van natuur in Brabant
Voor de nieuwe inrichting van Bossche Broek Zuid hebben veel partijen samengewerkt. Die samenwerking is belangrijk voor de natuur in Brabant. De natuur is mooi en afwisselend, maar ook kwetsbaar. Alleen samen kunnen we zorgen voor een sterke natuur. Natuur die met elkaar verbonden is en in de toekomst tegen een stootje kan.
“Ik ben een hele trotse gedeputeerde.” zegt Hagar Roijackers van de provincie Noord-Brabant. “We hebben hier een heel mooi samenspel tussen de provincie, gemeente Sint-Michielsgestel, Waterschap De Dommel, Brabant Landschap en natuurlijk de aannemers. Deze samenwerking maakt het mogelijk om zo’n grootschalig project uit te voeren. Hierbij profiteert niet alleen de natuur, we houden zelf ook droge voeten tijdens natte tijden.”
Lees meer over het Brabantse natuurbeleid.
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.