Nieuwe inrichting Markdal-Zuid afgerond

3 oktober 2024Natuur en landschapBevat visueel element: Video

In het Markdal-Zuid is de afgelopen jaren hard gewerkt aan een nieuwe meanderende (slingerende) beek. Het Markdal-Zuid ligt ten zuiden van de stuw Galder (onder Breda) tot aan de Belgische grens. Het opnieuw inrichten van het gebied is afgelopen zomer afgerond.

Downloads

Op 18 september 2024 vond een feestelijke opening van het gebied plaats. Het enige wat nu nog moet gebeuren is het planten van bomen en struiken, dat moet wachten op het plantseizoen in het najaar. Met deze nieuwe inrichting zorgen we voor meer biodiversiteit (De verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied.) en een betere waterberging in het gebied. Zo gaan we voor een mooier, ecologischer en duurzamer Brabant.

De Vrijstromende Mark

Markdal-Zuid heeft maar liefst 36,5 hectare nieuwe natuur erbij met de nieuwe slingerende beek, de ‘Vrijstromende Mark’. Deze beek zorgt voor extra dynamiek naast de Bovenmark, die als levensader door het Markdal heen stroomt. De vrijstromende Mark kronkelt door het gebied, waardoor onder normale omstandigheden het water met een bepaalde stroomsnelheid blijft stromen. Dat bevordert de biodiversiteit (de verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied) in en om het water.

Voldoende beweging in het water zorg voor meer leven in en om het water. Daarom liggen op verschillende plekken bomen en stronken. Die zorgen samen met de slingerende loop van de vrijstromende Mark voor verschillen in de manier waarop het water stroomt en voor extra zuurstof in het water. Tegelijkertijd vinden dieren plekken om nesten te maken en voedsel tussen de takken van de bomen. Op een aantal plekken ligt de vrijstromende Mark tegen bomen en struiken aan. Deze zorgen daar voor schaduw op het water en daarmee een fijne watertemperatuur voor vissen en andere dieren in en om het water.

De vrijstromende Mark zorgt er ook voor dat we ons beter kunnen wapenen tegen de steeds vaker voorkomende extreme buien en langdurige droogte. Het meanderen (slingeren) van beken voorkomt droogte. Extreme buien kunnen beter worden afgevoerd, omdat er een extra watergang is gegraven. Dus dat werkt zowel voor opslaan als het afvoeren van water positief.

Ruimte voor recreatie

Het gebied is ook rijk aan cultuurhistorie en populair bij wandelaars en fietsers. Met de plaatsing van 2 fietsbruggen en de aanleg van een fietspad in halfverharding kunnen fietsers en wandelaars een nieuwe route verkennen tussen Galder en Strijbeek. Kanovaarders kunnen over de hoogwatergeul varen en bij de gerenoveerde in- en uitstapplaatsen de stuw veilig passeren. Zo is ook de recreatie van het gebied goed geregeld.

Samenwerking waterschap en provincie

Het opnieuw inrichten van Markdal-Zuid is een samenwerking tussen Waterschap Brabantse Delta en de Provincie Noord-Brabant.

Hagar Roijackers, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant: "We zijn bijzonder trots dat we gezamenlijk dit resultaat hebben bereikt, juist door de goede samenwerking tussen de partners. Als provincie hebben we met veel plezier onze bijdrage geleverd aan dit succes en we kijken dan ook uit naar de volgende stappen met betrekking tot Markdal-Noord."

Karin van den Berg, lid dagelijks bestuur waterschap Brabantse Delta: “Ik ben blij en trots dat we na ruim een half jaar dit deel van de herinrichting van het Markdal al op kunnen leveren. Dat is van belang voor gezond water en de versterking van de biodiversiteit in dit beekdal. Tegelijkertijd laat het zien hoe mooi en vitaal het hele Markdal kan worden. Ik hoop daarom dat we met alle betrokken partners en belanghebbenden de komende periode met veel enthousiasme aan de plannen voor Markdal-Noord kunnen werken.”

Lees meer over de nieuwe inrichting van Markdal-Noord


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.