Provincie Noord-Brabant neemt busremise Uden over

17 september 2024Verkeer en vervoerBevat visueel element: Foto

De provincie Noord-Brabant koopt de busremise aan de Energielaan in Uden. Met die aankoop verzekert de provincie zich van een grote, centraal in het concessiegebied Oost-Brabant gelegen locatie met goede infrastructuur voor het opladen van elektrische bussen. Bovendien helpt de overname bij het creëren van een gelijk speelveld voor vervoersbedrijven.

“De ontwikkelingen in ons openbaar vervoer gaan snel”, zegt gedeputeerde mobiliteit Stijn Smeulders. “Een paar jaar geleden had je voor een remise vooral asfalt en een bereikbare plek nodig. Inmiddels is het ook essentieel om een goede stroomaansluiting te hebben, anders is de remise niet geschikt om de Zero Emissie-busvloot van de toekomst te stallen. Dat is in een tijd met een overvol stroomnet zeker geen vanzelfsprekendheid. Het strategische belang van een goede busremise is daarom nog groter geworden. We bekijken per geval hoe we dat het beste kunnen borgen. Dat kan bijvoorbeeld door goede huurafspraken te maken of door een locatie zelf over te nemen, zoals we nu in Uden doen.”

De aankoop wordt gedaan met het oog op de nieuwe concessie in Oost-Brabant. Die gaat in december 2026 van start en kent een looptijd van 12,5 jaar. Het vervoersbedrijf dat de aanbesteding wint, gaat de remise huren van de provincie. Op die manier ontstaat een gelijk speelveld bij de aanbesteding. Op dit moment is Arriva de concessiehouder in Oost-Brabant en dus ook de huurder van de remise in Uden.

Derde in eigen beheer

Na Breda en Roosendaal is de remise in Uden de 3e waar de provincie een actieve rol in neemt. Waar in Breda en Roosendaal gloednieuwe remises gebouwd worden, is dit de 1e keer dat de provincie een bestaande remise overneemt. Het gaat om een perceel van 0,7 hectare aan de Energielaan in Uden, dat wordt overgenomen van een particuliere eigenaar uit de omgeving. De provincie Noord-Brabant betaalt 2,2 miljoen euro voor de remise en reserveert daarnaast een bedrag van 1 ton voor onderhoud aan de locatie.

Naast de locatie in Uden telt het concessiegebied Oost-Brabant nog 3 remises. Die zijn te vinden in ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Waalwijk. In het Programma van Eisen voor de nieuwe concessie stelt de provincie zogeheten ZE-busmaterieel verplicht. Dat betekent dat de bussen geen schadelijke stoffen mogen uitstoten. De voorgenomen aankoop van de remise maakt het mogelijk om deze bussen in de omgeving van Uden te stallen en laden.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.