Samenwerken aan de luchtkwaliteit in Noord-Brabant

19 juli 2024MilieuBevat visueel element: Foto

In het kader van het Schone Lucht Akkoord vond in juni de Alliantiefabriek plaats op het provinciehuis. Er waren verschillende gemeenten aanwezig, maar ook partijen als de GGD, TNO, ANWB, het Longfonds, Heijmans en Rijkswaterstaat.

De bijeenkomst was bedoeld om vraag en aanbod op het gebied van luchtkwaliteit bij elkaar te brengen. Zo’n 50 genodigden waren aanwezig om de samenwerking met elkaar op te zoeken.

Zeven allianties gesloten

De vragen varieerden van 'Hoe informeer ik inwoners over de negatieve effecten van houtstook?' of 'Hoe kunnen we diesel-personenauto’s weren uit de binnenstad?' tot 'Hoe kan ik mijn bouwmaterieel opladen bij emissieloos bouwen?'. Aanwezigen gaven daarna aan welk aanbod zij konden bieden. Een gemeente met kennis en ervaring rondom weren van dieselauto’s kan deze bijvoorbeeld uitwisselen met de gemeente die niet weet waar te beginnen. Aan het einde van de bijeenkomst werden 7 allianties gesloten: afspraken tussen verschillende partijen om minimaal met elkaar verder te praten over een van de thema’s.

Over het Schone Lucht Akkoord

Het Schone Lucht Akkoord (SLA) is een akkoord tussen Rijk, provincies en een groot aantal gemeenten. Het doel van het akkoord is om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. Samen streven de deelnemende partijen naar een gezondheidswinst van minimaal 50% in 2030 ten opzichte van 2016. Ook de provincie Noord-Brabant heeft het Schone Lucht Akkoord ondertekend, net als veel Brabantse gemeenten.

Gedeputeerde Hagar Roijackers (Milieu): “De provincie wil dat Brabant een fijne en gezonde provincie is om in te wonen, werken en leven. Schone lucht is daarvoor een basisvoorwaarde. In het Bestuursakkoord ‘Samen maken we Brabant’ is dan ook afgesproken om extra inspanningen te leveren om de luchtkwaliteit te verbeteren.”


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.

Direct naar

Provincies, gemeenten en de Rijksoverheid werken samen om te voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit.