Scale-Up Plant Netwerk voor versnelling van plantaardige voedsel-innovaties

31 oktober 2024EconomieBevat visueel element: Foto

Met een eeuwenoude basis in de landbouw en voedselproductie is Brabant anno 2024 uitgegroeid tot een hub van innovatie en kansen. Een nieuwe ontwikkeling is de verschuiving van traditionele eiwitten naar plantaardige alternatieven, waarbij bestaande productiekennis en -infrastructuur worden benut. Brabant blijkt de ideale regio voor bedrijven om hun activiteiten in nieuwe, plantaardige voedselontwikkeling te starten en op te schalen. Dit is door de provincie georganiseerd in het Scale-Up Plant netwerk. Het VARTA Valorisatielab van Charl Goossens is zo’n scale-up.

In het kader van de voedsel- en eiwittransitie werkt Brabant aan een Europa-breed innovatief ecosysteem. Hier wordt door middel van procestechnologie plantaardige ingredië]ten gewonnen uit reststromen. Denk aan het winnen van eiwitten, kleurstoffen, vezels en vetten. Het VARTA Valorisatielab onderzoekt gewassen en agrarische reststromen op ingrediënten en de toepassing daarvan in onder andere cosmetica, food, farmacie of in de vorm van gewasbeschermende werking. Charl: “We voegen dus waarde toe aan reststromen en zijstromen van voedingsproducten. Dat heet valorisatie. Denk aan: alternatieve vezels als turfvervanger en bloempapierverpakking uit bloemenresten. Het doel is om de ‘plantbased’ stromen tot 100% nieuwe waarde toe te kennen. Het is fijn om gevestigd te zijn op de innovatiehub van de Scale-Up Plant in Bergen op Zoom.”

Brabant: the Scale-Up Plant of Europe

De Provincie Noord-Brabant slaat samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en REWIN West-Brabant de handen ineen om een koploperspositie te veroveren in de transitie naar plantaardige voedselingrediënten. De focus ligt hierbij op het opschalen van ingrediënten die plantaardige voeding lekker, voedzaam en betaalbaar maken. Brabant heeft nagenoeg de volledige keten in huis om efficiënt plantaardige voedselinnovaties te produceren. Daarnaast ligt Brabant precies in het midden van de ‘foodkennis’-driehoek Delft, Wageningen en Gent. Wat echter ontbreekt in de keten zijn locaties waar start-ups hun ideeën kunnen opschalen en sneller op de markt kunnen brengen. Hier biedt de Scale-Up Plant een oplossing. Zij gaan een netwerk van toegankelijke pilot-, demo- en full scale faciliteiten faciliteren, waaronder Delta Agrifood Business (DAB) in Bergen op Zoom.

Charl gaat verder: “Ons lab was al gevestigd op het DAB in Bergen op Zoom, de West-Brabantse broedplaats voor onder meer het plantbased innoveren. We waren dan ook erg enthousiast over de lancering van de Scale-Up Plant hier ophet terrein. Het netwerk van de Scale-Up Plant heeft voor ons absolute meerwaarde, zowel in het voeren van een kostenefficiënte bedrijfsvoering als in het ontwikkelen van duurzame processen in de keten. In ons geval is het belangrijk dat we de kweker al meenemen in het fermentatieproces voordat zijn producten geoogst worden. Dankzij de hightech bedrijfskolom weten we precies wat er in de producten zit én wat we er – veilig – uit kunnen halen. Zo werken we in het lab aan producten die geschikt zijn voor de farmacie, voeding en non-food producten zoals turfvervangers.

Het Valorisatielab werkt voornamelijk in de Brabantse omgeving en heeft baat bij het hebben van de keten in de regio. De voedsel- en eiwittransitie reikt echter veel verder dan Brabant. Deelnemers aan de Scale-Up Plant, zoals scale ups die gebruik maken van reststromen van brouwerijen, halen hun ‘goud’ uit heel Europa. Dit zet de Scale-Up Plant meteen veel groter op de kaart.

Kennisdelen

“De transitie richting het plantbased produceren is in volle gang en er liggen nog ongelofelijk veel mogelijkheden waar we nog niet aan toegekomen zijn”, gaat Charl verder. “We kunnen als VARTA Valorisatielab nog groeien. Daarbij helpt de Scale-Up Plant. Bijvoorbeeld met het delen van kennis. Zo hebben we samen met kennisinstellingen in de regio twee kennismakingsopleidingen ontwikkeld, bestaande uit 10 lesdagen: de opleiding Kennismaking met chemie uit bomen en de opleiding Kennismaking met chemie uit voeding. Van daaruit maakt de student een verdiepingsslag bij een bestaande opleiding naar keuze. Stagiaires die bij ons stage hebben gelopen zijn enthousiast. Enkele zijn na hun studie bij ons aan de slag als onderzoeker in het laboratorium.”

Meedoen aan de Scale-Up Plant?

Zo’n 50 bedrijven en overheden hebben zich al verenigd in het netwerk van de Scale-up Plant. Heeft u als ondernemer interesse in het versnellen van de voedsel- en eiwittransitie? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Thijs Taminiau, Teamlead Foreign Investments bij de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM). Stuur hem gerust een mail via ttaminiau@bom.nl.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.