Milieudag Noord-Brabant: samenwerken aan een schoner, gezonder en veiliger Brabant

7 oktober 2024MilieuBevat visueel element: Foto

Op donderdag 3 oktober 2024 vond op het provinciehuis de 1e editie van de Milieudag Noord-Brabant plaats. Een dag vol inspiratie, kennisdeling en samenwerking voor de Brabantse milieuprofessionals van de provincie, gemeenten, GGD en BMF.

De Milieudag was de officiële aftrap van de Uitvoeringsagenda Milieu 2024-2027, die Gedeputeerde Staten eind september 2024 hebben vastgesteld. Het afgelopen jaar heeft de provincie in samenwerking met gemeenten en partijen als de GGD en BMF deze Uitvoeringsagenda opgesteld.

Een inspirerende kijk op samenwerking

De vraag die tijdens de Milieudag centraal stond: ‘hoe versterken we elkaar om tot een gezonder en beter milieu te komen?’ Gedeputeerde Hagar Roijackers (Milieu) trapte de dag af met een openingswoord tijdens een plenaire sessie: “Als we Brabant willen ontwikkelen in meer harmonie met milieu, natuur en landschap, moeten we op zoek naar een nieuwe balans. Waarmee we de druk op onze samenleving kunnen verminderen. Die nieuwe balans kunnen we alleen vinden door elkaar op te zoeken en samen te werken. Samenwerken maakt ons als Brabant sterker.”

Daarna bood dirigent Roland Kieft een inspirerende kijk op samenwerken zoals dat in een orkest gebeurt. Hij legde de link naar de samenwerking tussen bestuurders en de ambtelijke organisatie. En tussen overheden onderling.

Na de plenaire sessie gingen de ruim 100 aanwezigen uiteen in groepen. Zij stonden tijdens interactieve deelsessies stil bij de thema’s bodemverontreiniging, lobby, luchtkwaliteit, prikkelarme gebieden, data en zeer zorgwekkende stoffen.

Op de informatiemarkt lieten provincie en externe partners zien op welke manier zij zich inzetten voor een schoner, gezonder en veiliger Brabant. Hier kwamen ook thema’s als duurzaamheid, geurhinder en grond- en afvalstoffen aan bod.

Over de Uitvoeringsagenda Milieu 2024-2027

Met de Uitvoeringsagenda Milieu 2024-2027 zet de provincie concrete stappen richting het behalen van de milieudoelen die zijn verwoord in het Beleidskader Milieu 2030. Op 10 milieuthema’s zet de provincie extra in.

Bekijk de Uitvoeringsagenda Milieu 2024-2027 (pdf, 11 MB)


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.