Stap voor energievoorziening in Oost-Brabant
Een nauwe samenwerking tussen de provincie Noord-Brabant, Brainport Development, de Metropoolregio Eindhoven (MRE) en netwerkbeheerder TenneT heeft de toekomstige energievoorziening voor Oost-Brabant een stuk dichterbij gebracht.
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) heeft besloten een nieuw hoogspanningsstation op te nemen in het zogeheten Nationaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (nMIEK). Daardoor krijgt de uitbreiding van de energievoorziening in Oost-Brabant prioriteit boven andere werkzaamheden aan het nationale stroomnet.
Het ministerie heeft dat vandaag laten weten in een Kamerbrief over de toekomst van de energievoorziening in Nederland. Door de bouw van het hoogspanningsstation plus een ondergrondse kabel naar Noordoost-Brabant krijgt Brainport, een van de economische motoren van Nederland, de kans om de wachtlijst voor bedrijven in te korten.
Stroomnet overbelast
Brabant heeft al jaren last van netcongestie. Daardoor lukt het niet altijd om bedrijven op het stroomnet aan te sluiten. Uitbreiding van de capaciteit is van levensbelang voor de verduurzaming van bedrijven en ontwikkeling van bedrijvigheid. Zeker voor Brainport, een regio met veel high techbedrijven, die zich bovengemiddeld ontwikkelt. Dat werd recent onderstreept door de zogeheten Beethovendeal, die met het vorige kabinet voor de Eindhovense regio is gesloten.
Momenteel wordt de energievoorziening in de provincie gedaan door twee stations: een in Geertruidenberg en een in Eindhoven. Dit laatste station levert ook aan Noordoost-Brabant. Een derde 380kV-station wordt momenteel gebouwd in Tilburg. Het voornemen is nu een nieuw hoogspanningsstation in het Gelderse Wijchen te bouwen, dat Noordoost-Brabant van stroom gaat voorzien. De capaciteit die daardoor vrijkomt in Eindhoven, kan worden gebruikt voor verduurzaming en toekomstige groei van woningbouw en bedrijfsleven in de Eindhovense regio.
Besluit biedt perspectief
De Metropoolregio Eindhoven (MRE), Brainport Development en netwerkbeheerder TenneT hebben samen met de provincie gelobbyd voor de toekomstige stroomvoorziening in Zuidoost-Brabant. Door opname in het nMIEK krijgt het project nu de prioriteit waar de regio voor pleit.
Gedeputeerde Bas Maes (Klimaat & Energie): “Het is goed dat het ministerie ook inziet dat dit hoogspanningsstation van nationaal belang is en onze oproep heeft overgenomen. De aanpak van netcongestie is een van onze speerpunten en dit geeft inwoners en bedrijven in het oosten van Brabant weer perspectief. De samenwerking met Wijchen en Gelderland is een mooi voorbeeld van grensoverschrijdend samenwerken. Ook het hoogspanningsnet houdt zich immers niet aan gemeente- of provinciegrenzen.”
Gereed in 2033
Het nieuwe hoogspanningsstation in Wijchen laat even op zich wachten. TenneT gaat momenteel uit van realisering in 2033, dat is twee jaar later dan eerder gepland. De verbinding tussen Wijchen en het 150 kV station Oss zijn volgens planning gelijktijdig gereed. Om in de tussentijd toch groei van energieverbruik en nieuwe aansluitingen op te vangen, stimuleren gemeenten in samenwerking met de provincie oplossingen als energiebesparing, energyhubs, verplaatsing van piekbelasting en de inzet van lokale hernieuwbare energie. In de tussentijd breidt TenneT het hoogspanningsnet in Brabant al uit en komt er ook al eerder capaciteit beschikbaar. Met de uitbreiding van 380kV-station Geertruidenberg wordt hiervoor de eerste stap gezet.
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.