Start bodemsanering Gerwenseweg-Kerkakkers gemeente Nuenen

17 maart 2025MilieuWater en bodemBevat visueel element: Foto

De provincie startte in maart 2025 met de bodemsanering aan de Gerwenseweg-Kerkakkers in gemeente Nuenen. De grond is waarschijnlijk verontreinigd geraakt door aftappen van een pijpleiding tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze 1e fase van de sanering wordt de verontreinigde grond schoongemaakt. Dit werk duurt tot en met mei 2025. De sanering heeft impact op de bewoners aan de Gerwenseweg en de Kerkakkers. En door de ontgraving tot 4,5 meter beneden maaiveld, ook op het bodemleven.

In 2020 ontdekte een bewoner olieverontreiniging in de grond. Onderzoek wees uit dat er een omvangrijke verontreiniging in de grond en het grondwater aanwezig is, met in de kern een drijflaag van 0,5 meter. Een drijflaag wordt gevormd wanneer een hoeveelheid olie in de bodem terechtkomt en begint te zakken totdat het de grondwaterspiegel bereikt.

De oorzaak ligt waarschijnlijk bij het aftappen van de Pluto-pijpleiding tijdens de Tweede Wereldoorlog. De afkorting Pluto staat voor PipeLine Under The Ocean. Deze pijpleiding werd tijdens de oorlog gebruikt om brandstof te vervoeren vanuit Groot-Brittannië naar de geallieerde troepen op het vasteland van Nederland, België en Frankrijk.

In de achtertuin

De verontreinigde grond bevindt zich in de achtertuin van enkele bewoners aan de Gerwenseweg en de Kerkakkers. Zij ervaren overlast van de sanering. Erfafscheidingen zijn verwijderd, net als schuren en beplanting in tuinen. De tuinen zijn nu omgevormd tot een saneringslocatie. Het gebied is afgesloten, dus er is geen direct gevaar voor omstanders. Wel kan er tijdens de graafwerkzaamheden geur vrijkomen. Dit wordt gemonitord en als het nodig is, worden er maatregelen genomen. Denk aan luchtafzuiging of een tent.

Reikwijdte van de verontreiniging

De verontreiniging blijft beperkt tot achtertuinen aan de Gerwenseweg en de Kerkakkers. Er zijn ook resten aangetroffen op andere plekken in Brabant (Aalst en Waalre), maar in de rest van Brabant niet. Wanneer er een klacht binnenkomt, zoals bij de Gerwenseweg-Kerkakkers, wordt daarop gereageerd. Dat betekent dat de provincie niet actief het voormalige leidingtracé heeft afgelopen en dat ook niet gaat doen.

Wat er gaat gebeuren tijdens de sanering

  • Fase 1: maart t/m mei 2025
    Ontgraven en afvoeren van de sterkst verontreinigde grond (tot 4,5 meter beneden maaiveld). De schone bovengrond wordt ontgraven onder archeologische begeleiding. Deze grond wordt opgeslagen in een tijdelijke depotlocatie. De drijflaag wordt verwijderd. Na afloop wordt de ontgraving aangevuld met schone grond.
  • Fase 2: juni t/m augustus/september 2025
    Zuiveren van het grondwater. Oppompen van het water en na zuivering weer terugbrengen in de grond.
  • Fase 3: september en oktober 2025
    Opruimen van de werkzaamheden en afronden van de bodemsanering.

Bekijk de overzichtskaart grondsanering Gerwenseweg-Kerkakkers (pdf, 363 kB)

De rol van de provincie

De provincie is bevoegd gezag omdat het gaat om de sanering van een historische bodemverontreiniging (ontstaan voor 1975) waarbij geen veroorzaker aan te wijzen is. De provincie treedt op als vangnet om dit soort verontreinigingen te saneren. De sanering wordt gefinancierd vanuit de vangnetfinanciering Wet bodembescherming (Wbb). Deze financiering is bedoeld voor ernstige gevallen waarvan de sanering spoedeisend is.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.