Bestuurskrachtonderzoek kijkt of gemeenten klaar zijn voor de uitdagingen van morgen
Gemeenten spelen een belangrijke rol in de samenleving, zij zijn de eerste overheid. Ze zorgen voor voorzieningen, diensten en werken samen met inwoners, ondernemers en andere overheden. Maar steeds vaker staan gemeenten voor complexe opgaven, zoals woningbouw, duurzaamheid, klimaat, milieu (stikstof), ondermijnende criminaliteit en zorg. Daarom is het belangrijk dat gemeenten nagaan hoe ze functioneren en wat beter kan. Om gemeenten daarbij te helpen, stelt de provincie Noord-Brabant een subsidieregeling in voor bestuurskrachtonderzoek.
“Met een bestuurskrachtonderzoek wordt onderzocht of een gemeente goed bestuurd wordt en klaar is voor de toekomst. Dit helpt gemeenten om sterker en efficiënter te werken, zodat ze hun inwoners beter van dienst kunnen zijn”, aldus gedeputeerde Marc Oudenhoven van Bestuurlijke samenwerking.
"Het is belangrijk om tijdig te kijken of de organisatie klaar is voor de uitdagingen van morgen."
Gedeputeerde Marc Oudenhoven, Bestuurlijke samenwerking
“Als gemeenten sterk en wendbaar zijn, profiteert iedereen: inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen. We weten dat veel gemeenten het druk hebben en budgetten krap zijn. Juist daarom is het belangrijk om tijdig te kijken of de organisatie klaar is voor de uitdagingen van morgen. Met deze subsidie willen we gemeenten helpen die stap te zetten. Ik roep hen op om hiervan gebruik te maken en samen te werken aan een toekomstbestendig lokaal bestuur."
Financiële steun
Veel gemeenten hebben een krappe begroting. Daarom verlaagt de provincie de drempel door financiële steun te bieden zonder dat gemeenten zelf hoeven bij te dragen. Hierdoor kunnen meer gemeenten een onderzoek laten doen. De provincie draagt per onderzoek maximaal € 35.000 bij. In totaal is er € 175.000 beschikbaar voor de periode 2025-2027. Een bestuurskrachtonderzoek bekijkt onder andere:
- Of het gemeentebestuur stabiel en slagvaardig is;
- Of de ambtelijke organisatie goed functioneert;
- Hoe de gemeente samenwerkt met inwoners, ondernemers en instellingen;
- Hoe de gemeente zich positioneert in regionale samenwerking;
- Of de dienstverlening en voorzieningen voor inwoners goed geregeld zijn.
Toekomstbestendig bestuur
De subsidieregeling past binnen de doelstellingen van het beleidskader Toekomstbestendig Bestuur 2030 en de uitvoeringsagenda Toekomstbestendig Bestuur 2024-2027. De provincie wil hiermee bijdragen aan een slagvaardig bestuur dat effectief werkt aan maatschappelijke vraagstukken.
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.