Terugblik: Dag van de Brede Welvaart 2024
Samen met Tilburg University organiseerde de Provincie Noord-Brabant op 4 november 2024 de Dag van de Brede Welvaart. Het was een dag vol presentaties en interactieve break-outsessies rondom het thema ‘Samenwerken in tijden van grote transities’.
Downloads
Plenaire start en rondetafelgesprek
Commissaris van de Koning Ina Adema en Rector Magnificus van Tilburg University, Wim van de Donk, openden de Dag van de Brede Welvaart. Daarna volgde een rondetafelgesprek op het podium met gedeputeerde Brede Welvaart Saskia Boelema, burgemeester van Tilburg Theo Weterings en Frank Heemskerk, Executive Vice President Public Affairs & Countries bij ASML. Ze deelden hun inzichten over hoe publiek-private samenwerkingen kunnen bijdragen aan brede welvaart in Noord-Brabant en welke eisen dit stelt aan bestuurders en toekomstige leiders. Dagvoorzitter Hajar Yagkoubi leidde het gesprek.
Break-outsessies
Later op de middag vonden elf verschillende sessies plaats over brede welvaart. In een van de sessies verdiepten deelnemers zich in de generatietoets, een instrument dat ervoor zorgt dat beleid geen generaties onevenredig benadeelt. Ze leerden over de implementatie en de eerste ervaringen met dit hulpmiddel. In een andere sessie presenteerde de gemeente Amsterdam een ‘serious game’ om brede welvaart als kader voor besluitvorming te gebruiken. Een sessie over de energietransitie richtte zich op het verbeteren van samenwerking tussen verschillende partijen om sneller tot collectieve oplossingen te komen en individuele belangen te overstijgen.
Bestuurlijke Reflectiekamer
In de reflectiekamer ‘Leiderschap in tijden van grote transities’ gingen Brabantse bestuurders uit het publieke en private domein in gesprek over de grote uitdagingen in de regio. Gespreksleider Ruben Maes leidde de discussie over de balans tussen economische groei en sociale cohesie, en de rol van bedrijven bij het dragen van publieke lasten. Concrete voorbeelden uit Brabant gaven richting aan de gesprekken, waarbij de focus lag op de samenwerking tussen kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven.
Dubbele oratie Kim Putters en Otto Raspe
Kim Putters en Otto Raspe sloten de dag af met hun dubbeloratie. Beide heren hielden een openbare rede waarin Putters het belang van klimaatverandering, AI, digitalisering en sociale ongelijkheid benadrukte. Hij pleitte voor een economie gebaseerd op brede welvaart, waarin people, planet en profit in balans zijn, en stelde voor om een breed welvaartscontract op te stellen tussen overheid, bedrijfsleven, wetenschap en samenleving. Otto Raspe deelde zijn visie op brede welvaart, met focus op regio’s. Hij benadrukte dat welvaart niet alleen draait om economische groei, maar ook om een schone leefomgeving, goede voorzieningen en werk, en dat maatwerk essentieel is. Raspe wees op de groei en uitdagingen van Brainport in Eindhoven en benadrukte het belang van het monitoren van de balans tussen groei en welvaart in elke regio.
Heeft u vragen?
Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.