Tijdelijk geen nieuwe publicaties voor emissiearme stalsystemen

10 september 2024Landbouw en voedselBevat visueel element: Foto

De provincie publiceert tijdelijk geen nieuwe besluiten op vergunningsaanvragen voor natuurvergunningen met emissiearme stalsystemen. Op 4 september vernietigde de Raad van State 3 vergunningen die verleend waren met een passende beoordeling. Het ging hier om vergunningen voor emissiearme stalsystemen, 2 voor melkvee en 1 voor varkens.

Bij de vergunningsaanvragen waren passende beoordelingen toegepast die de juiste werking van die stalsystemen zouden moeten borgen. De Raad van State heeft geconcludeerd dat het wetenschappelijk onderzoek, dat voor het stalsysteem voor de varkens de basis vormt, te beperkt van opzet is om de vereiste zekerheid te geven voor de vermindering van de emissie. Voor de stalsystemen voor het melkvee is onvoldoende onderbouwd dat met de getroffen maatregelen een hogere emissiereductie kan worden bereikt.

Tijdelijk geen nieuwe besluiten

De provincie zal nieuwe besluiten moeten nemen op de 3 aanvragen. De provincie onderzoekt nu op welke wijze het alsnog tegemoet kan komen aan de uitspraken van de Raad van State. Daarbij hebben Gedeputeerde Staten geconstateerd dat de Raad van State in haar uitspraak geen opmerkingen heeft gemaakt over het principe van passende beoordelingen. Zoals gebruikelijk bij belangrijke gerechtelijke uitspraken, publiceert de provincie tijdelijk geen nieuwe besluiten, totdat er meer duidelijkheid is.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.