Vooraankondiging openstelling GLB-subsidieregeling: Samenwerking voor Integrale Gebiedsontwikkeling

13 september 2024Landbouw en voedselBevat visueel element: Foto

Dit najaar wordt de eerste openstelling van de nieuwe GLB-subsidieregeling ‘Samenwerking voor Integrale Gebiedsontwikkeling’ voorbereid.

De provincie wil met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in Brabant een duurzame en toekomstbestendige land- en tuinbouw bevorderen. In deze nieuwe regeling werken agrariërs in een gebied samen met andere betrokkenen uit hun gebied zoals waterschappen, landschapsorganisaties en gemeenten. Zo kunnen ze aansturen op het in kaart brengen, en aanpakken van de uitdagingen in hun gebied. De subsidieregeling ‘Samenwerking voor Integrale Gebiedsontwikkeling’ biedt daarvoor mogelijkheden om bestaande GLB-instrumenten te combineren en op een bredere samenwerking uit de Brabantse gebieden in te zetten.

Samenwerking voor Integrale Gebiedsontwikkeling

De regeling ‘Samenwerking voor Integrale Gebiedsontwikkeling’ is nieuw onder het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Aanvragers van deze nieuwe regeling zijn regionale samenwerkingsverbanden die in de 1e plaats bestaan uit agrariërs maar, afhankelijk van de uitdagingen in het gebied, ook uit andere gebiedspartijen zoals waterschappen landschapsorganisaties of kennisinstellingen. Zij gaan samen aan de slag om in het gebied te komen tot een innovatieve landbouw, een efficiënter beheer van natuurlijke hulpbronnen, een versterking van de biodiversiteit (De verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied.) en een beperking van de uitstoot van broeikasgassen.

De regeling bestaat uit verschillende 'losse' GLB-maatregelen. Belangrijk om te weten is dat een gebiedsplan voor tenminste 75% bestaat uit subsidie voor investeringen. Dit kunnen investeringen zijn die bijdragen aan het verdienmodel van de agrarisch ondernemer zoals regelbare drainage, elektrische machines of mestverwerkingssystemen. Maar ook investeringen die (vooral) bijdragen aan de biodiversiteit en waterkwaliteit zoals drenkpoelen, akkerranden en natuurvriendelijke oevers. Daarnaast bestaat 25% van het gebiedsplan uit subsidie voor activiteiten zoals kennisoverdracht, onderzoek & innovatie, de voorbereiding en uitvoering van ruilverkavelingen en het organiseren van het samenwerkingsverband.

Budgetten

De 1e openstelling Samenwerking voor Integrale Gebiedsontwikkeling zal bestaan uit 2 onderdelen met de volgende deelbudgetten:

  • Opstellen van een integraal gebiedsplan
    • subsidieplafond: € 500.000
    • subsidiebedrag per gebied: maximaal €40.000
  • Uitvoeren van een integraal gebiedsplan
    • subsidieplafond: €4.200.000
    • subsidiebedrag per gebied: naar verwachting maximaal € 1.000.000 tot € 1.500.000

Meer informatie

Op woensdag 18 september 2024 van 13.00 tot 16.00 uur organiseert de Provincie Noord-Brabant een bijeenkomst op het provinciehuis.

Op de website Landbouwenvoedselbrabant.nl leest u de hele vooraankondiging en vindt u meer informatie over de bijeenkomst.


Heeft u vragen?

Maak dan gebruik van het vragenformulier of bel met het algemene telefoonnummer van de provincie.