“Iedereen moet na afloop een kijkje komen nemen. Er komt hier zóveel bij elkaar. De kwaliteit van natuur en landschap neemt echt immens toe, op een steenworp afstand van de stad.” Dat zegt Martijn Fliervoet, districtsbeheerder van Brabants Landschap. Voor het eerst is Brabants Landschap de kartrekker bij de aanleg van een natte natuurparel.

Moerassige laagte

Het Bossche Broek klinkt bekend in de oren. Maar daarbij gaat het vaak om het deel ‘Noord’, tussen de stad en de rijksweg A2. Dit extra beschermde Natura 2000-gebied is een groene oase voor wandelaars en fietsers.

Veel minder bekend klinkt het nabij Haanwijk in de gemeente Sint-Michielsgestel gelegen Bossche Broek Zuid: het deel ten zuiden van de A2, dat verder wordt begrensd door de provinciale weg N617 (Den Bosch-Schijndel) en de Dommel.

Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw zijn in het gebied veel gronden ontwaterd ten behoeve van de landbouw. Terwijl veel planten en dieren hier juist gebaat zijn bij een hoge waterstand. Daarnaast lijdt de natuur onder een te hoge stikstofdepositie.

Lees het hele artikel