Biologisch & lokaal
Onze ambitie: in 2030 is 15% van de Brabantse landbouwgrond in gebruik voor biologische bedrijfsvoering. Biologisch boeren is één van de mogelijkheden in het diverse landschap van Brabantse agrarische bedrijven.
Deze diversiteit willen we behouden, het is één van de sterke kanten van de Brabantse landbouw- en voedselketen.
Wat doen de boeren?
Biologische en natuurinclusieve landbouw leveren een actieve bijdrage aan het herstel van water en bodem. Via strenge certificering wordt de balans tussen voedselproductie, dierenwelzijn, gezondheid en milieu gewaarborgd. Dat vraagt om vergaande ingrepen in de bedrijfsvoering. Daar staat een verdienmodel tegenover in de vorm van een hogere prijs voor de producten.
Wat doet de provincie?
Als provincie stimuleren en ondersteunen we agrarisch ondernemers die de stap naar een biologische bedrijfsvoering willen zetten via coaching, (financiële) regelingen en het delen van kennis en netwerken (mede binnen het agrarisch onderwijs) en het promoten van de afzet.
Zo zorgen we er samen voor dat agrarisch ondernemers die biologisch willen produceren optimaal worden gefaciliteerd en dat het aandeel biologisch in de Brabantse landbouw toeneemt. Daarmee geven we een belangrijke impuls aan de verdere verduurzaming van de Brabantse voedselproductie.
Wat kun jij doen?
Om de omslag te maken is steun nodig vanuit de maatschappij en de consument. Door biologisch – en liefst Brabants – in te kopen steun je de boeren in de buurt om biologisch te gaan en blijven produceren. Dit zorgt voor een geleidelijke en gelijkmatige stijging van vraag én aanbod. Ofwel: duurzame ontwikkeling voor de lange termijn.
Bij veel bedrijven en organisaties staan goed werkgeverschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op de agenda. Maatschappelijk verantwoord inkopen is een belangrijk onderdeel van duurzame bedrijfsvoering.
Merk en imago
Goed werkgeverschap behelst meer dan het bieden van een goed salaris. Voor de meeste mensen is werk namelijk allang niet meer alleen werk. Mensen willen met, voor en bij je werken omdat ze zich goed voelen in jouw organisatie, omdat je dezelfde set met waarden hebt. Vind jij het belangrijk om goed voor jouw collega’s, medewerkers en bezoekers te zorgen? Het bieden van biologisch eten in jouw bedrijfskantine – en daar trots over vertellen – kan waarden als aandacht voor een gezonde leefstijl én een gezond milieu onderstrepen. Zo kan het je ook helpen om het beste talent en mooie nieuwe samenwerkingspartners aan te trekken en te behouden.
Gezonde levensstijl
Biologisch eten past in een gezonde levensstijl. En daarmee ook goed in beleid rondom duurzame inzetbaarheid. Gezonde en vitale medewerkers zitten lekker in hun vel, zijn productiever en hebben meer plezier in hun werk. Daarnaast verzuimen ze minder. De werkgever plukt dus ook de vruchten van een gezonde leefstijl.
Contact Biolokaal
Heeft u vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.
Doe mee!
Geïnteresseerd om de intentieverklaring te tekenen? Of heb je misschien nog vragen, opmerkingen, suggesties? Neem dan contact met ons op via email.
Uitvoeringsplan Biologische Landbouw
Het uitvoeringsplan Biologische Landbouw beschrijft de acties van de provincie in 2023 om bij te dragen aan de doelstelling van 15% biologisch landbouwareaal in 2030.