Dutch Design Week 2024: Ruimdenkers gezocht
We kijken terug op de Dutch Design Week 2024, waar de provincie Noord-Brabant het thema 'Ruimdenkers' agendeerde. Met het ruimtelijk voorstel van de provincie als basis, waarbij vooruit wordt gekeken naar het Brabant van 2050. Met verschillende exposities, inhoudelijke bijeenkomsten, ontvangsten en vooral heel veel bezoekers werd het een waardevolle week!
Thema
In en rond het paviljoen van de provincie Noord-Brabant werd de toekomst van Brabant onderzocht en ontworpen. De komende jaren is er ruimte nodig om alle wensen te vervullen: voor bijvoorbeeld woningbouw en bedrijven, defensieterreinen, natuur, energievoorzieningen, mobiliteit. Maar meer van hetzelfde doen in Brabant kan niet meer, daarvoor is gewoon niet genoeg ruimte. We gaan niet stapelen dus, maar het is nodig om een kanteling in het denken voor elkaar krijgen. En Brabanders kunnen dat op een innovatieve manier. Ruimdenken dus. Designers gingen aan de slag met dat thema, en hun ideeën en uitwerking waren tijdens DDW in en rond het paviljoen te zien in exposities en inspirerende video's.
Commissaris van de Koning Ina Adema opende Brabant Ontmoet op zaterdag. In een gesprek met onder andere voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade werd Dutch Design Week afgetrapt. Innovatie en het samen doen, werd benadrukt door de commissaris:
Een paar dagen later waren de ruimdenkers van Van Gogh Nationaal Park te gast bij Brabant Ontmoet. Hier was de eerste try out van de film 'De Onderstroom', over de mensen die wonen en werken in dit Nationaal Park nieuwe stijl, en die het verschil proberen te maken. Echte ruimdenkers dus:
Ruimdenkers vind je overal, ook onder de bezoekers van Dutch Design Week. Zij deden inspiratie op bij de spotcasts van de provincie, belevingsboxen waarin getoond wordt dat we in Brabant al verder zijn dan je denkt. Bezoekers hebben ook ideeën over ruimdenken:
Circular Value Center, waar de provincie partner in is, hield op woensdag een bijeenkomst voor haar netwerk. Thema: hoe kunnen we zorgen dat bedrijven sneller circulair worden? En hoe kan onderwijs daarop aansluiten? Vier ruimdenkers aan tafel met presentatoren Tiemen Smit en Jeroen Mulder gingen het gesprek hierover aan:
Heel wat bestuurders van de provincie Noord-Brabant bezochten de Dutch Design Week dit jaar. Zij bezochten inhoudelijke bijeenkomsten, of lieten zich inspireren samen met hun netwerk. Gedeputeerde Hagar Roijackers kwam zelfs twee keer met relaties, haar enthousiasme over Dutch Design Week is groot:
Social designer Manon van Hoeckel presenteerde bij Brabant Ontmoet het programma 'Brabant gaat beter.' Aanleiding: praktisch opgeleide jongeren zijn niet erg bezig met hun eigen gezondheid. En dat terwijl mensen met basis- of vmbo-onderwijs gemiddeld 4 jaar korter leven. In het programma werken jongeren tijdens burgerschapslessen aan verschillende gezondheidsvraagstukken. Verbeeldingskracht en creativiteit worden ingezet om oplossingen te vinden voor de provinciale opgaven. Gedeputeerde Bas Maes nam deel aan een discussie hierover, hij ondersteunt het initiatief van harte:
Terugkijkend op Dutch Design Week, overheerste bij iedereen tevredenheid. Ook bij directeur Martijn Paulen van de Dutch Design Foundation. En hij kijkt ook vooruit: het verbeelden van mogelijke toekomsten ziet hij als de belangrijkste uitdaging voor de komende jaren:
Contact Brabant Ontmoet
Heb je vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.