What's smart?
In onze hedendaagse samenleving waarin technologische ontwikkelingen een cruciale rol spelen, staan burgers, organisaties, maatschappelijke groeperingen, bedrijven en overheden soms tegenover elkaar. Technologische ontwikkelingen spelen daarbij een belangrijke rol. Niet iedereen kan meedoen. Op Dutch Design Week 2023 trapten we af met dit thema. We onderzochten What's Smart in exposities waarbij het publiek aan het woord kwam, en in talkshows en vodcasts met experts uit de Brabantse wetenschap en praktijk.
Toekomst van Brabant
De huidige ontwikkelingen zijn van grote invloed op het werk en de rol van de overheid. Hoe kunnen er goede keuzes gemaakt worden over onze toekomst? En wat heeft meerwaarde voor de Brabanders? We zijn geneigd naar bedreigingen te kijken van technologie, maar hoe kunnen we deze ook benutten als motor voor maatschappelijke verandering? Kunnen artificial Intelligence, (big) data, digitalisering, online media enzovoort dan juist weer zorgen voor verbinding in onze samenleving? En hoe ziet besturen in 2050 er dan uit?
Daarom kijken we juist vooruit. Want Brabant zou Brabant niet zijn als we niet juist naar de kansen zouden kijken. En samenwerken juist als uitgangspunt nemen. Met een realistische blik op de gevaren en uitdagingen. Daarom gaan we met designers, partners, andere overheden en Brabanders in gesprek. Daarbij kijken we naar de kansen die technologie ons biedt. En we creëren concrete designoplossingen waarin technologie ons helpt om de verbinding te herstellen en om te besturen.
Opiniepaal
Tijdens Dutch Design Week deden we dat onder meer met bijzondere exposities. Wat als je op ieder moment je mening kunt geven over de toekomst van Brabant, en dit meteen verwerkt wordt in politiek beleid? Designbureau De Reuringdienst bedacht de 'opiniepaal' met artificial intelligence.
Kijk de video.
Koninklijk bezoek
Het ontwerp van de Reuringdienst voor de opiniepaal trok zelfs de aandacht van Koningin Máxima die langs kwam op Dutch Design Week en in gesprek ging met de ontwerpers.
Kijk de video.
AI toekomst
Bureau Wij Doen Dingen kwam met een andere manier om de toekomst te beleven. Wat als het helemaal niet meer nodig is om je mening te vormen over de toekomst van Brabant? En wat als Artificial Intelligence het denkwerk overneemt?
Kijk de video.
Bekijk en beluister de onderstaande vodcasts en talkshows
Vodcasts What's smart
Brabant zou Brabant niet zijn als we niet de kansen zouden verkennen met samenwerking als uitgangspunt. Wél met een realistische blik op de gevaren en uitdagingen, natuurlijk. In de vodcastserie What's Smart spreken zij met Jeroen Mulder en Tiemen Smit en vertellen uitgebreid over hun werk, kansen en mogelijkheden.
Roy Lindelauf
Ooit was hij Apache-piloot en nu is Roy hoogleraar Data Science en AI bij zowel de Tilburg University als de Nederlandse Defensie Academie. De voormalig luchtmachtofficier richt zich onder meer op de ethische aspecten van het gebruik van kunstmatige intelligentie bij Defensie. Hoe kun je op een verantwoorde manier algoritmes inzetten in situaties die over leven en dood gaan?
Marius Zuurbier
Van klimaat- en energiecrisis tot woningnood, van ongelijke kansen tot torenhoge inflatie...jongeren zien forse barsten in de fundamenten waarop ze een goede toekomst proberen te bouwen. Marius Zuurbier is voorzitter van de Young Professionals Brabant. Met deze onafhankelijke Brabantse jongerenraad geeft hij gevraagd èn ongevraagd advies aan de provincie.
Hans de Penning
Hoge werkdruk en een krappe arbeidsmarkt...bedrijven en organisaties zijn hard op zoek naar manieren om efficiënter te werken. En daar komt de digitale medewerker om de hoek kijken. Hans de Penning, voormalig oprichter en CEO van deelautobedrijf Amber, bedacht daarom Neople: een uitzendbureau voor digitale collega’s. Deze medewerkers zijn te trainen op alle kennis die een organisatie heeft. En daarbij draait het om makkelijk en veilig gebruik maken van kunstmatige intelligentie.
Harold Weffers
Je computer natuurlijk. Maar ook je deurbel, je auto, je televisie, je horloge en soms zelfs je rookmelder zijn aangesloten op internet. Hoe zorgen we er nou voor dat die apparaten niet te hacken zijn? Harold Weffers van de Technische Universiteit Eindhoven is expert op het gebied van cyber security. Hij houdt zich bezig met INTERSCT. het Internet of Secure Things. Hoe zorgen we er nou voor dat die apparaten niet te hacken zijn en zo een heel eigen leven gaan leiden?
René van de Gevel
Ligt de toekomst van Brabantse boeren in de bouw? Gewassen telen om huizen mee te bouwen, dat is wat René van de Geveluit Borkel en Schaft doet. Wintertarwe om precies te zijn, dat als stro gebruikt kan worden. Biobased materiaal dus, dat zorgt voor verduurzaming van de bouw. En een nieuwe kans voor de boer.
Talkshows What's smart
Iedereen moet snappen wat de provincie doet
Geen ingewikkelde beleidsstukken waarbij de burger afhaakt, maar het bestuur dichtbij brengen door duidelijke taal en helder beeld. Kun je met design de kloof verkleinen? Hoe kunnen we technologie inzetten om verbinding tot stand te brengen?
Met onder anderen: Ina Adema, Commissaris van de Koning; Tom Berendsen, europarlementariër; Daan de Kort, tweede Kamerlid; Miriam van der Lubbe, creative head Dutch Design Week en Lex Janssen, raadslid in Eindhoven
Is de overheid nog nodig? AI helpt/is de provincie
Beeld je in: de ontwikkelingen op het gebied van Kunstmatige Intelligentie gaan zó snel, dat de overheid zoals die nu bestaat overbodig is geworden. Het volk heeft geen vertegenwoordigers meer nodig. Het volk beslist zélf. Ondernemers en designers hebben nu al oplossingen voor de problemen van deze tijd. Algoritmes, data en Artificial Intelligence (AI) helpen daarbij. Hoe zorgen we ervoor dat dan niet het recht van de sterksten gaat gelden en dat ethiek gewaarborgd blijft?
Met onder anderen: Martijn Paulen, directeur Dutch Design Foundation; Bart Wernaart, lector Fontys; Bouke Bruijns, oprichter De Reuringdienst
AI4Everyone
Zijn jouw collega’s nog van vlees en bloed of zijn de eerste robots al gesignaleerd? Zie je er stiekem een beetje tegenop om gebruik te gaan maken van AI? Of kent ChatGPT geen uitdagingen meer voor je en gaan de innovaties jou niet snel genoeg? De provincie gaat in 1.000 dagen tijd 1 miljoen werkende Brabanders in aanraking brengen met AI4Everyone. Bekijk in deze talkshow wat voor mogelijkheden dat nu al met zich meebrengt voor jou en jouw organisatie.
Met onder anderen: Bente Lieftink, provincieprogramma AI4Everyone; Hans de Penning; oprichter Neople; Ton Wilthagen, hoogleraar en Max Louwerse, hoogleraar
Een betere wereld begint bij AI
AI is niet objectief. We voeden het op naar ons eigen beeld van de wereld. Maar stel nou dat AI je gezichtsveld juist verbreedt? Stel dat beleid volledig gebaseerd is op algoritmes die niet meer van hetzelfde maar juist een heel nieuw perspectief bieden. Vooroordelen uitsluiten, mensen aan het denken zetten, kanten belichten om ons scherp te houden, aan het denken te zetten en te triggeren. Hoe kunnen we met behulp van AI en design verbinding tussen overheid en burger voor elkaar krijgen?
Met onder anderen: Oumaima Hajri, onderzoeker en docent; Amber Haank, genomineerde Dutch Design Award en Koert van Mensvoort, kunstenaar en filosoof
De overheid: een website of mens?
Kan de overheid alleen een website zijn, net als bij voorbeeld een bank? Dan komt het provinciehuis vrij voor een heel andere toepassing. Heel vergezocht is het niet; we kunnen al een platform ontwikkelen en via Artificial Intelligence de burger input laten leveren. Bekijk in deze talkshow wat we allemaal al aan technologische mogelijkheden hebben en hoe ver we daarmee kunnen gaan.
Met onder anderen: Nick van Apeldoorn, onderzoeker en docent; Marcel Thaens, CIO Provincie Noord-Brabant en Natasja Paulssen, augmented reality specialist
Contact Brabant Ontmoet
Heb je vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.