Natuurbranden voorkomen
In Brabant is steeds meer aandacht voor het voorkomen van onbeheersbare natuurbranden. Dat dit niet zonder reden is, bewijzen verschillende grote natuurbranden. Denk aan de natuurbranden in 2020 in de Peel, Meinweg en Moergestel. En het risico op natuurbranden neemt toe.
Downloads
Natuurbranden beheersen
Vanuit de provincie zetten we zoveel mogelijk in op het voorkomen van natuurbranden. Wij werken daarom met de veiligheidsregio, de brandweer, gemeenten en terreinbeheerders samen in Gebiedscommissies Natuurbrandbeheersing om per gebied een natuurbrandbeheersingsplan te maken.
Een centraal thema in elk plan is vaststellen welke branden onacceptabel zijn voor het gebied en om gezamenlijk maatregelen te nemen om deze branden zoveel mogelijk te voorkomen. Zo staan er bijvoorbeeld afspraken in over het vrijhouden van de brandweerroutes, over de inrichting van de natuur, over het voorkomen van te veel brandbare begroeiing of over hoe het gebied door bredere paden doorkruist moet worden om een eventuele brand zoveel mogelijk binnen een bepaald deel van het gebied te houden.
Ook uw hulp is belangrijk
Het doel van al deze maatregelen is om te voorkomen dat een brand onbeheersbaar wordt en een bedreiging vormt voor onze inwoners of voor de natuur. Een natuurbrand heeft in Nederland namelijk een grote maatschappelijke impact door schade aan bijvoorbeeld natuur, gebouwen en infrastructuur. Belangrijk is om zoveel mogelijk te voorkomen dat er brand ontstaat. En daar hebben we ook uw hulp bij nodig!
Wat u kunt doen als u een brand ziet
- Vlucht naar een veilige plaats (loop haaks op de brand)
- Bel 112 of gebruik 112nl app
- Geef door wat u ziet: vlammen, kleur van de rook, of direct gevaar dreigt
Wat u kunt doen om brand te voorkomen
- Parkeer uw auto niet in hoog gras
- Gooi afval weg in de bestemde bakken of neem het mee
- Wees op de hoogte van de regels over open vuur en barbecuen.
- Check natuurbrandrisico.nl
Contact Brabantse bomen
Heeft u vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.