Bomen en een concurrerende en duurzame economie
Bomen dragen bij aan het Brabantse vestigingsklimaat doordat ze goed te combineren zijn met functies zoals recreatie, sport, wonen en werken. Door nieuwe verduurzamingsmethoden blijft de vraag naar hout, en dus ook plantmateriaal, sterk groeien. Bomen en bos dragen daarom bij aan een concurrerende, duurzame economie.
Bomen en wonen
Een woning in een groene omgeving is aantrekkelijker en gezonder, en is doorgaans 5%-10% meer waard dan een vergelijkbare woning in een versteende omgeving.
Nieuwe woonplekken in het buitengebied zijn aan strenge regels gebonden. Indien er sprake is van landschappelijke meerwaarde, zijn extensieve vormen van wonen soms bespreekbaar. Voorbeelden daarvan zijn de ontwikkeling van een nieuw landgoed of het wonen in zogenaamde tiny houses. Tiny houses zijn kleine volwaardige vrijstaande woningen van maximaal 50 m2 vloeroppervlak met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Er bestaan ideeën om tiny houses te verbinden met nieuwe bospercelen, vergelijkbaar met nieuwe landgoederen.
Bomen en werken
Bij het ontwikkelen van nieuwe bedrijventerreinen kan ruimte worden gehouden voor natuur. Net als bij wonen is werken in een groene omgeving aantrekkelijker en gezonder. Dit geldt ook voor bestaande bedrijventerreinen, waar kansen liggen om bomen, landschapselementen of bosschages aan te leggen. Investeringen in bossen verhogen de omgevingskwaliteit.
Bomen en recreëren
Bossen bieden een plek rustzoekers en mensen die op zoek zijn naar verkoeling. En ze bieden tal van recreatieve voorzieningen, wandel- en fietspaden, restaurants en campings. Maar denk ook aan beleeftochten, excursies, klimbossen en voedselbossen.
Bomen en bosproducten
Nederland neemt de leidende positie in op de wereldmarkt voor wat betreft de afzet van boomkwekerijproducten. Circa 65% van de productie wordt over de grens afgezet. Zundert in het westen van de provincie Noord-Brabant is al jaren het hart van de Nederlandse teelt van bos- en haagplantsoen. De komende 30 jaar zijn er vele miljoenen stekken nodig van bomen met een inheemse achtergrond. Daar liggen kansen voor Brabantse boomkwekers. De bos- en houtsector is economisch van betekenis voor Nederland. De sector verschaft landelijk werkgelegenheid aan 69.000 fte. De primaire houtsector, de Nederlandse bossen, hebben een jaarlijkse omzet van zo’n € 60 miljoen.
Er is een toenemende interesse in duurzamere vormen van voedselproductie, zoals agroforestry en voedselbossen. Goed ontwikkeld voedselbos kan gezien worden als een vorm van bos met productie. Agroforestry is landbouw met bomen, bijvoorbeeld walnoten. Voedselbossen en agroforestry staan nog in de kinderschoenen maar er zijn inmiddels al voor enige honderden hectares aan particuliere initiatieven.
Bomen & innoveren
Hout als duurzaam bouwmateriaal is populair. Voor 2030 wordt een verdubbeling van hout als bouwmateriaal voorzien. Nederland is nu voor 90% afhankelijk van houtlevering uit het buitenland. De productie en verwerking van hout wordt steeds duurzamer én het toepassen van hout zelf draagt bij aan verduurzaming. Denk aan de ontwikkeling van circulaire en energie neutrale woningen. Om zowel bos als de houtketen een impuls te geven, zal geïnvesteerd moeten worden in de productie van kwaliteitshout. Dat vraagt om specifieke keuzes met betrekking tot soorten en beheer.
Contact Brabantse bomen
Heeft u vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.