Soorten bos


Bomen en bossen zijn er in veel soorten en maten en kunnen verschillende functies hebben. Denk aan voedselbossen, bomen in een stadspark of een productiebos.

Productiebos

Productiebos heeft als belangrijkste doel houtproductie. De bomen groeien totdat ze bijvoorbeeld geschikt zijn voor papierfabricage of de meubelindustrie. Veel bossen zijn oorspronkelijk als productiebos aangelegd. Het Mastbos in Breda is één van de oudste productiebossen van ons land. Typisch voor dit soort bos zijn de hoekige percelen met rechte lanen. In de afgelopen 50 jaar is in deze bossen steeds meer aandacht voor natuurwaarden en recreatie.

Natuurbos

Vrijwel al het bos in Nederland is ooit aangeplant als productiebos en bestaat vaak uit bomen van dezelfde soort en leeftijd. In natuurbossen staat niet de houtproductie, maar de ecologische doelen centraal. We helpen in veel gebieden de natuur een handje om sneller de rijkdom van een natuurlijk bos te bereiken. Dat is goed voor de planten en dieren die daar leven. Dit soort bos noemen we natuurbos.

Voedselbos

Voedselbossen bestaan uit voedselgewassen zoals fruit- en notenbomen, bessenstruiken en kruiden. Je vindt er dus veel eetbare gewassen, maar ook ondersteunende soorten die de veerkracht en biodiversiteit (De verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied) verhogen. Je kunt er plukken, gewoon genieten, spelen, ontmoeten, leren, én het bruist van het leven. In feite is dit een productiebos waar de productie is gericht op vruchten en kruiden in plaats van hout.

Agroforestry

Agroforestry is een landbouwmethode waarbij bomen en struiken gecombineerd worden met veehouderij, akkerbouw en/of groenteteelt op hetzelfde perceel. Bomen zorgen voor meerwaarde in de vorm van vruchten, noten en hout, of schaduw voor grazend vee. Voorbeelden zijn beplante kippenuitlopen, geiten tussen hoogstamboomgaarden of runderen tussen voederbomen en -struiken.

Landschapselementen

Landschapselementen zijn vaak al van oudsher in het landschap aanwezig. Denk hierbij aan knotwilgen, houtwallen en heggen. Ze hebben meestal cultuurhistorische waarde omdat ze traditioneel zijn aangelegd, bijvoorbeeld als afscheiding tussen landbouwpercelen. Veel landschapselementen hebben een belangrijke ecologische functie.


Contact Brabantse bomen

Heeft u vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.

Actieplan Brabantse bomen

In het Actieplan Brabantse bomen zijn 40 acties opgenomen om 40 miljoen bomen aan te planten en verzwakte bossen te herstellen.