Plannen voor 215.000 woningen in Brabant

25 september 2024Ruimtelijke ontwikkelingBevat visueel element: Foto

In Brabant zijn er plannen voor de bouw van in totaal ruim 215.000 woningen. De plancapaciteit ligt hiermee vrijwel op het hoogste niveau sinds het begin van de provinciale metingen in 2005. Dat blijkt uit het Kwartaalbeeld Woningmarkt Noord-Brabant, een digitaal magazine waarin de belangrijkste trends en ontwikkelingen over ‘bevolking, bouwen en wonen’ zijn weergegeven.

Met al die plannen kan de komende 10 jaar ruimschoots worden voorzien in de woningbehoefte. Provinciale prognoses laten zien dat tussen 2024 en 2034 een planaanbod nodig is voor de bouw van zo’n 155.000 woningen. Dit om de huishoudensgroei op te vangen, woningtekorten terug te dringen en woningen die gesloopt worden te vervangen. Volgens opgaven van de Brabantse gemeenten is de totale plancapaciteit voor die 10-jaarsperiode ruim 190.000 woningen groot (25% boven de benodigde capaciteit), waarvan ca. 65.000 woningen gerekend kunnen worden tot het harde planaanbod (onherroepelijke of door gemeenteraden vastgestelde plannen). In Brabant is er van jaar op jaar steeds voor zo’n vier ‘bouwjaren’ aan harde plannen beschikbaar.

Plannen genoeg, accent op realisatie!

“Aan plannen geen gebrek”, aldus Wilma Dirken, gedeputeerde Ruimte en Wonen. “Het is nu vooral zaak de vele plannen die er zijn ook daadwerkelijk te realiseren. Daar moet vooral onze energie op gericht zijn.” Hoewel dit per gemeente verschilt liggen er hierbij vaak ook nog kwalitatieve opgaven om woningbouwplannen ‘bij te schaven’. Bijvoorbeeld om plannen meer betaalbaar te maken, meer te richten op het huisvesten van ouderen of op de bouw van nieuwe, collectieve woonvormen.

“Door hierbij ook stevig in te zetten op innovatieve, conceptuele bouwvormen en deze technieken flink op te schalen kan eveneens worden bijgedragen aan het verhogen van het bouwtempo en de betaalbaarheid van de bouw”, aldus Dirken.
Vernieuwende, industriële en conceptuele manieren van bouwen vormen ook een centraal thema tijdens de Brabantse Dag van het Wonen die de provincie op donderdag 14 nov. a.s. organiseert onder de titel ‘Brabant Bouwt Anders: innovatief, duurzaam én op tempo’.

Drie jaar op rij 12.500 woningen erbij

Dat versnelling van de woningbouw nodig is, blijkt duidelijk uit het kwartaalbeeld. Provinciale ramingen laten zien, dat de woningvoorraad tot 2035 gemiddeld genomen met ruim 13.500 woningen per jaar moet toenemen. Zeker de eerstkomende jaren (tot 2030) is een hogere groei gewenst en nodig.

Een gemiddelde groei van 13.500 woningen is in 2021 (+13.000) en 2022 (+13.900) gehaald, maar in 2023 lag die groei met 12.500 woningen 10% onder het niveau van 2022. Op basis van het aantal in aanbouw genomen woningen en afgegeven bouwvergunningen wordt voor 2024 en 2025 een vergelijkbare groei verwacht. Dergelijke groeicijfers – drie jaar op rij 12.500 woningen erbij – blijven achter op de (verwachte) huishoudensgroei en ook worden bestaande woningtekorten hiermee niet ingelopen.

Versnelling woningbouw

De provincie heeft verschillende maatregelen genomen om de woningbouw te versnellen. De provincie is partner in de regionale woondeals met gemeenten en woningcorporaties om gezamenlijk de woningbouwopgaven aan te pakken. Dit zorgt voor een gecoördineerde aanpak en versnelt de uitvoering van bouwplannen. Aan zogenoemde versnellingstafels overleggen bouwbedrijven, woningbouwcorporaties, gemeenten, provincie en Rijk per regio over knelpunten en manieren om het tempo van de woningbouw te verhogen.
Daarnaast is er de provinciale flexpoolregeling. Deze regeling biedt extra capaciteit en ondersteuning aan gemeenten om woningbouwplannen sneller te verwerken. Gemeenten kunnen met deze middelen bestaande krachten meer uren laten werken of nieuwe mensen tijdelijk inhuren.
Ten slotte biedt de provincie ondersteuning voor specifieke doelgroepen. Er zijn middelen beschikbaar gesteld voor het opstellen van regionale woonzorgvisies, gericht op aandachtsgroepen en ouderen.

Ieder kwartaal een geactualiseerd digitaal magazine

Hoe staat de woningmarkt in Brabant ervoor en hoe ontwikkelt onze bevolking zich? Aan de hand van actuele gegevens over demografie, woningbouw en planaanbod zijn langs een tiental compact toegelichte onderwerpen de belangrijkste trends en ontwikkelingen in beeld gebracht. Ieder kwartaal verschijnt een update met de laatste stand van zaken. Het fraai vormgegeven (digitale) magazine biedt hiermee steeds een snelle en actuele blik op de bevolkingsontwikkelingen, het aantal in aanbouw genomen woningen, de groei van de woningvoorraad, de omvang en samenstelling van het planaanbod voor woningbouw en tal van andere wetenswaardigheden over de woningmarkt in onze provincie.

Voor achtergrondinformatie, definities en uitleg bij het kwartaalbeeld zie: Monitor bevolking en wonen. In deze monitor staan ook vele gegevens en ‘scores’ voor elk van de Brabantse gemeenten en tal van regionale indelingen, waaronder de grote en middelgrote steden en de vier regionale woondealgebieden.


Contact Brabantse Dag van het Wonen

Heeft u vragen? Neem dan per e-mail contact met ons op.