Persoonlijk advies voor verduurzaming gebouwen
Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet iedereen verduurzamen. Niet alleen huiseigenaren, ook de gebouwen met een maatschappelijke functie, zoals sporthallen, musea, zwembaden en theaters. Ondersteuningsloketten van de provincie Noord-Brabant helpen de gemeenten en culturele instellingen met kennis, coaching en (hulp bij) financiering, zodat voor deze gebouwen sneller energiebesparende maatregelen genomen kunnen worden. Samen werken aan verduurzaming. Dat is de kracht van Brabant.
Downloads
Ondersteuning bij verduurzaming
Van theaters tot buurtcentra en van zorginstellingen tot scholen: allemaal hebben ze de opgave om te verduurzamen. Dat kan lastig zijn. Vaak zitten de gebouwbeheerders met dezelfde vragen of lopen ze tegen dezelfde punten aan. Hoe begin je, welke maatregelen zijn het meest effectief en vooral: hoe krijg je het financieel rond? De provincie heeft hiervoor ondersteuningsloketten opgezet. Een ‘gebouweigenaar’ kan bij zo’n loket aankloppen voor kennis, coaching en (hulp bij) financiering.
Hulp op maat met meerdere loketten
De provincie heeft verschillende ondersteuningsloketten opgezet die zich op verschillende gebouwen of aspecten van verduurzaming richten. Het Ontzorgingsloket Maatschappelijk Vastgoed richt zich bijvoorbeeld op eigenaren van gebouwen met een publieke functie in kleine gemeenten (tot 25.000 inwoners). Zij kunnen bij dit loket ook terecht voor een energiecoach. Dit is een door de provincie betaalde expert die meedenkt over duurzame kansen en de eigenaar van het gebouw helpt die om te zetten in een haalbaar plan. Een energiecoach kent de wegen en valkuilen op het gebied van subsidies en financieringsmogelijkheden en voert bijvoorbeeld samen met de eigenaar een energiescan van het gebouw uit. Heeft iemand al duurzaamheidsadvies ingewonnen en wil hij/zij dit omzetten in actie? Dan kan diegene ondersteuning krijgen van een facilitator. Deze biedt hulp bij de uitvoering, zoals het maken van plannen, onderzoek naar de financiële en technische haalbaarheid, hulp bij het aanvragen van vergunningen en het zoeken naar de juiste partijen voor de uitvoering.
Een ander loket richt zich op verduurzaming van vastgoed in de 12 grootste gemeenten van Brabant. Daarnaast is er een duurzaamheidsloket voor sportcomplexen. Kortom: er zijn verschillende loketten die zich op verschillende gebouwen of aspecten van verduurzaming richten. Zo biedt de provincie voor ieder soort publiek gebouw hulp op maat.
De praktijk
Inmiddels is al een aantal mooie projecten tot stand gebracht met steun van de provincie Noord-Brabant. Zo werd in Dorst zorgwoning Pim Senior gerealiseerd: een volledig duurzaam gebouw met een innovatief warmtesysteem. In Hilvarenbeek verduurzaamt een museumbrouwerij met hulp van het Ontzorgingsloket Maatschappelijk Vastgoed en in de gemeente Meijerijstad worden een sporthal en een gemeenschapshuis met steun van de provincie voorzien van duurzame installaties.
Meer informatie
Wil je meer weten over het verduurzamen van een gebouw met maatschappelijke functie? Neem dan zeker contact op met een van onze ondersteuningsloketten via onderstaande contactgegevens.