Grutto

Met een afdaling per ‘tokkelbaan’ lanceerde gedeputeerde Johan van den Hout samen met schoolkinderen uit Moergestel op vrijdag 14 juli de nieuwe Reuselhoeve-app.

Broer en zus Guus Mulders en Angeli Hagoort ontwikkelden de app samen met studenten van de NHTV Breda en de provincie Noord-Brabant. Beiden groeiden op op de Reuselhoeve, net als vele generaties voor hen. Via de app met GPS game nemen zij jong en ouder mee over hun terrein. Met verhalen, filmpjes en opdrachten ontdek je van alles over spelen en genieten in dit deel van het bijzondere Hilver-gebied. Van vroeger tot nu.

Spectaculaire groei

Dat de Hilver een bijzonder gebied is, blijkt uit het feit dat hier spectaculair veel weidevogels te vinden zijn. Waar in veel andere gebieden in Nederland de weidevogelstand daalt, stijgt deze juist in de Hilver. In 2014 werd hier de landinrichting van het grootste aaneengesloten weidevogelgebied in Noord-Brabant afgerond. 3 jaar na de afsluiting blijkt pas echt hoe uniek de natuurontwikkeling hier uitpakt. Het aantal grutto’s is fors toegenomen, net zoals de zeer bedreigde watersnip. Werden er in 2009 nog 4 watersnip-paartjes en 40 gruttoparen in het gebied geteld, in 2016 waren dat er respectievelijk 33 en 66.

Succes weidevogels

Volgens Staatsbosbeheer is het succes te danken aan de aanleg van ruim 700 hectare nieuwe natuur in de periode 2010 – 2012. Maar ook de goede samenwerking tussen de natuurorganisaties en de Hilverboeren zorgt voor de toename van weidevogels. Ongeveer 87% van alle grutto’s in West-Europa broedt in Nederland. Dat onderstreept de grote internationale betekenis van gebieden als de Hilver voor deze iconische weidevogel.

Downloaden app

De Reuselhoeve-app laat de bezoeker dit weidevogel-gebied van dichtbij beleven. Deze kun je downloaden via de App-store. Instructies op hilverboeren.nl

 

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: 1+2=?

Reactiespelregels

  • velden die zijn voorzien van een * zijn verplicht;
  • Uw reacties op artikelen op deze site zijn meer dan welkom, maar we verwijderen reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn;
  • Wij tonen uw mailadres niet, maar gebruiken dit uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden.