Route van de Turf

De historie van West-Brabant is verbonden met de Turfwinning. Historie die zichtbaar moet blijven. Het pad langs de Zoom speelt een belangrijke rol in de turfgeschiedenis. De Route van de Turf verbindt de turfhavens van Roosendaal en Bergen op Zoom via de historische loop van de turfvaarten. Soms zijn die turfvaarten nog goed waarneembaar, zoals bij De Zoom en de Elderse Turfvaart. Soms zijn ze nagenoeg verdwenen, zoals de Nispense turfvaart. Op enkele plaatsen is het tracé van de vaart omgevormd tot weg, zoals de bij De Zandschel en de Oude Turfvaartsestraat. De turfgeschiedenis wordt zichtbaar gemaakt via zogenaamde veenpalen. Dit zijn kolommen van Corten-staal, die de hoogte van het vroegere veendek aanduiden (tot bijna 5 meter hoogte) of informatiedragers, die de geschiedenis van een bijzonder object toelichten.

De turfroute verbindt

De 25 kilometer lange Route van de Turf loopt van Landgoed Visdonk naar de Binnenschelde en verbindt naast de steden Roosendaal en Bergen op Zoom ook de Brabantse Wal en het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide met elkaar. De recreatieve poorten Visdonk, Lievensberg en Wouwse Plantage (nog in ontwikkeling) zijn onderdeel van de route. U kunt vanuit deze poorten te voet, per fiets of te paard het gebied in gaan. Er is parkeergelegenheid, horeca en informatie over de route beschikbaar.

Over Landschappen van Allure

Mooie en karakteristieke landschappen houden Brabant aantrekkelijk om in te wonen, werken en recreëren. Investeringen, participatie en innovatie kunnen de Brabantse Wal, Het Groene Woud en De Maashorst nóg krachtiger en aantrekkelijker maken. Private/ eigen/ particuliere investeerders worden uitgedaagd om - gekoppeld aan die fraaie natuurgebieden - verdienmodellen te bedenken. De provincie investeert in het totaal € 56 miljoen in 8 projecten in de 3 Brabantse landschappen. Vanuit de regio’s komt daarnaast bijna € 75 miljoen om de plannen te realiseren.

Reageer

Vul hier uw reactie in
  • Anti-spamvraag: Tweede letter van het alfabet?

Reactiespelregels

  • wilt u antwoord stel dan een een vraag via ons contactformulier ;
  • velden voorzien van een * zijn verplicht;
  • reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd;
  • uw mailadres gebruiken we uitsluitend om u eventueel rechtstreeks te antwoorden;
  • reactie gever kan contact opnemen om reactie te laten verwijderen.