Energie A16: samen voor schone energie in West-Brabant


Langs de A16 in West-Brabant werken bewoners, organisaties, ontwikkelaars en overheden samen aan schone energie. Met 26 windmolens tussen de Moerdijkbrug en de Belgische grens wordt de komende 25 jaar schone energie opgewekt. Een kwart van het geld dat de windmolens opleveren gaat naar lokale energieprojecten. Het uiteindelijke doel? Een toekomst waarin iedereen kan meedoen met en voordeel heeft van de energietransitie.

Samenwerking voor lokale energietransitie

De provincie heeft samen met vier gemeenten een plan opgezet om langs de A16 windenergie op te wekken: energie A16. Dit plan draagt bij aan het doel van Brabant om in 2050 energieneutraal te zijn. Bij het bepalen van de beste locaties voor de windmolens hebben de provincie en gemeenten de bewoners van het gebied veel betrokken. Nu de windmolens er staan, blijft de lokale samenwerking tussen de gemeenten, stichtingen en wijk- en dorpsraden actief, zodat zij de energietransitie samen verder vorm kunnen geven.

Steeds meer verduurzaming

Het project heeft duidelijke resultaten laten zien. Zo zijn er al 26 windmolens gebouwd die samen genoeg schone stroom opwekken voor 150.000 huishoudens. In samenwerking met de omgeving zijn al 1700 bomen en struiken uitgedeeld tijdens een speciale bomenactie, om de natuur een boost te geven. Zo is er een Burenregeling opgezet om de huizen in de buurt energiezuiniger te maken met bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. Dankzij deze aanpak kan iedereen meedoen en voordeel hebben van de energietransitie en worden duurzame keuzes voor de toekomst versterkt.

Meer informatie over het project vind je op de website van Energie A16.


Vragen over Energie Brabant?

Wij helpen je graag verder!